Discursul Regelui, confesiunile Reginei și suferințele Principesei în Licitația România Regală

oct. 12th, 2013 | By | Category: Postcard

În perioada premergătoare Licitației România Regală organizată de Artmark în această toamnă, colecționarii și pasionații de istorie au posibilitatea de a admira obiecte unice de colecție, ce poartă amprenta Monarhiei, în cadrul expoziției deschise la Palatul Cesianu-Racoviță până luni, 21 octombrie 2013. Un scurt preview al expoziției România Regală poate fi urmărit în filmul de prezentare al loturilor licitației, unde invitatul special al casei Artmark este istoricul Neagu Djuvara.

În această perioadă, până luni, 21 octombrie 2013, vizitatorii Expoziției România Regală au acces la confesiunile Reginei Elisabeta a României, transpuse scriptic în exemplarul unic al Jurnalului „Confessions de Salon” (preţ de pornire: 3.000 de euro). Albumul, exemplar de lux ce a aparținut fără îndoială unei doamne din protipendadă, ilustrează practica jurnalului intim care se împletea strâns în epocă cu aceea a confesiunilor de salon – gânduri legate de teme date, consemnate la solicitarea proprietarului.
Suferința și deznădejdea Principesei Ileana, prilejuite de ruperea logodnei, sunt surprinse în licitația Artmark printr-o scrisoare olografă trimisă de tânăra fiică a Regelui Ferdinand și Reginei Maria către prietenul său, ambasadorul și diplomatul Radu Cuțarida (preţ de pornire: 350 de euro). Prietenia dintre Principesa Ileana, născută în 1909, și diplomatul Radu Cuțarida este cunoscută și documentată. Aflat la post la Berna, diplomatul era pus în temă cu ruperea logodnei dintre Ileana și Alexander (Lexel) de Hochberg, conte german și aventurier fără scrupule. Avertizată de mediile diplomatice, familia regală a intervenit și a trimis-o pe Ileana într-o călătorie în Egipt. De la Assuan, aceasta îi scria lui Radu Cuțarida la 5 martie 1930.
Festivitatea de încoronare a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria drept primii regi ai României Mari, în anul 1922, este reînviată la Artmark printr-un exemplar foarte rar al unei role de film Pathé-Baby pe celuloid, „Fêtes du couronement en Roumanie” (preţ de pornire: € 300). Pe 16 octombrie 1922, a doua zi după încoronarea de la Alba Iulia, ceremoniile continuă la Bucureşti, unde se organizează o paradă în cinstea Marii Uniri. Sunt prezentate secvenţe din drumul parcurs de cortegiul regal, alături de imagini cu mulţimea venită să asiste la spectacol şi să îi întâmpine pe regi.
La două zile după revenirea în România, cu ocazia reinstalării sale pe tron, Regele Carol al II-lea rostea pe 8 iunie 1930 o proclamație către țară, înregistrată la Castelul Foișor din Sinaia și difuzată la radio. Placa de gramofon marca His Master Voice, mărturie a acelor vremuri prezentă în licitația Artmark (preţ de pornire: € 600), cuprinde atât „Proclamația adresată ţărei”, cât și imnul regal.

Număr de vizualizări :1670


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro