Joi, 31 octombrie 2013, ora 18.00, la Librăria „Şt.O. Iosif” (Str. Mureşenilor nr. 14, Braşov), Andrei Dósa şi Bogdan Coşa vor citit din cele mai recente volume de poezii apărute la Editura Cartea Românească: „American Experience” şi „O formă de adăpost primară”. Lectura va fi urmată de un dialog cu Adrian Lăcătuş şi Romulus Bucur.
„American Experience” de Andrei Dósa
“American Experience este inspirat de cele patru luni în care Andrei Dósa a muncit şi a călătorit prin Statele Unite şi încearcă să surprindă sistemul american văzut prin ochii unui est-european. Manuscrisul cuprinde trei cicluri de poeme: American Experience (scris în timpul şederii în Statele Unite),Ultimul party cu americani, respectiv Nueva York, acestea două fiind scrise după revenirea în ţară.” (editorii)
„Matur încă de pe acum, el evită toate posibilele capcane ale influenţelor. Nu se lasă acaparat. Nu admiră mai mult decât este cazul. Cel mult, e atent. Nu împrumută. Nu imită. Are tot ce-i trebuie ca să-şi permită să scrie poezia pe care vrea s-o scrie.” (Cosmin Ciotloş)
„Aşezat în epicentrul principalelor tendinţe ale poeziei tinere din ultimii ani, Andrei Dósa are toate datele unui poet de vârf, apt să ridice miza la cote greu accesibile majorităţii congenerilor.” (Paul Cernat)
“O formă de adăpost primară” de Bogdan Coşa
“O formă de adăpost primară reprezintă debutul în poezie al tânărului Bogdan Coşa, cunoscut mai ales pentru romanul Poker (Premiul pentru Debut al Editurii Cartea Românească, 2010). Acest volum maschează o perioadă de criză, un caz de formă pură (primară) a sindromului de Clerambault pe care poetul l-a depăşit – asistat de psihiatrii Internetului – încercând să-l descrie text cu text: mai întâi atmosfera noisy, ceaţa minţii care l-a izolat de social un an de zile, apoi munca fizică, programul strict şi exerciţiile prin care, anevoios, şi-a corectat traseul psiho-emoţional. O formă de adăpost primară a fost cu adevărat o formă de adăpost primară în fiecare zi în care a simţit fâlfâind aripa nebuniei.” (editorii)
„Bogdan Coşa scrie la liziera insomniei – în centrifuga imposibilă unde noise-ul se transformă în placaj de tăcere. Printre flash-uri reflexive ca pocnete electrice se întrezăresc «obiecte puţine/aer/lipsurile colaterale»” (Vlad Moldovan)
„Cel mai bine şi mai inteligent structurat volum de la Ieudul fără ieşire încoace. Cuvinte-cheie: Rae Armantrout.” (Andrei Dosa)
„a încerca să înţelegi ceva din ceea ce se întâmplă cu tine în relaţia ta cu realitatea imediată, cum ieşi la suprafaţă din anumite situaţii, scenarii aparent banale, casnice, problematizând altfel decât ceilalţi, aceasta ar putea fi trăsătura esenţială a volumului O formă de adăpost primară. Acest gen de poezie (poezia conceptuală) a avut întotdeauna un public mai selectiv şi mai inteligent.” (V. Leac)