“Moartea era un iepure șchiop”, de Teodora Gheorghe și „Lumina ascunsă”, de Carmen Zaniciuc

oct. 3rd, 2013 | By | Category: Postcard

Sâmbătă, 5 octombrie 2013, ora 18:00,  la Tramvaiul 26 (str. Cercului nr. 6, Bucureşti) va avea loc o dublă lansare de carte: „Moartea era un iepure șchiop”, de Teodora Gheorghe și „Lumina ascunsă”, de Carmen Zaniciuc, Editura Karth. Evenimentul va marca și lansarea oficială a Editurii Karth. Invitați, alături de Teodora Gheorghe și Carmen Zaniciuc: Andreea Paris, Arnoux Maz, Ciprian Burcovschi, Tudor Gheorghe Calotescu, Marian Baciu, Dom White (Lucian Baciu), Alexandru Voicescu.

Moartea era un iepure șchiop”, de Teodora Gheorghe

„Ce-ar fi dacă asemeni lui Alice te-ai trezi nu în Wonderland, ci pe un alt tărâm la fel de magic, unde Iepurele de Martie e un straniu iepure şchiop, sau, mai pe şleau, cum o spune şi titlul cărţii: Moartea, dar o Moarte deloc terifiantă care în imaginaţia exuberantă a autoarei se desfăşoară şi se înfăşoară într-un fir/şir de întâmplări cu valenţe benigne, ludice, ba chiar de comedie bufă, cu animale şi personaje fantaste: un carusel când gigant, când minuscul, al unui aproape adult-copil, învârtindu-se halucinant sub ochii cititorului invitat cu nobilă graţie şi subînţeles să participe la jocul acesta unde nu mai ştii cu exactitate cine şi pentru cine face cărţile. Misterioasă şi ludică deopotrivă, autoarea se lasă „citită” mai mereu „ca o tulbure şaradă tristă” /„când îngerii urzesc blesteme cu urşii de pluş” chiar la căpătâiul ei.” (Ofelia Prodan)

„Teodora Gheorghe nu se teme să își ardă eroii în agora, la o oră de maximă audiență. Știe că poate da naștere oricând unui tablou mai bun, pornind de la zero. Cu un discurs poetic oscilând între ironie fină și reverie arcadiană, Teodora reușește să scrie și să rescrie mici tratate de istorie alternativă. În acest mod, ea trece cu naturalețe de la Tyrannosaurus Rex la celebra eroare informatică 404. Fiecare nouă lectură a textelor din Moartea era un iepure şchiop aduce cu sine unghiuri din ce în ce mai ascuțite și personaje tot mai vii. Dacă vrei să știi cum arată o dresură de oameni la circ sau cum sunt gheișele care își fac din yeni mărgele, trebuie să citești această carte. E posibil să ajungi chiar un înger cu jumătate de normă. Dacă nu vei reuși în acest ultim demers, mai ai totuși o șansă: adaugă lângă acest volum pianul lui Mal Waldron. Merită!” (Arnoux Maz)

Lumina ascunsă, de Carmen Zaniciuc (fragment)

un sâmbure de lumină
stă în pieptul meu,
în umbra mâinii ce mă
strânge ca o gheară.

îmi cresc liane în carne
de care oamenii se prind
să hrănească fiarele
rătăcite prin junglă.

Editura Karth este deschisă autorilor autohtoni și literaturii române, atât abordărilor clasice, cât și nonconformiste. Colecţiile deschise includ cartea de poezie, romanul şi proza scurtă, dar şi critica literară, publicistica şi ramurile academice ale ştiinţelor socio-umane. Coordonatori ai colecţiilor sunt personalităţi recunoscute în mediul literar autohton şi promoteri culturali de anvergură.

Număr de vizualizări :867


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro