“Istoria din cutia de pantofi”, de Daniel Vighi

oct. 16th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Sâmbătă, 19 octombrie 2013, ora 17:00, în Salonul Vega din Bastion (Timişoara), va avea loc lansarea volumului “Istoria din cutia de pantofi”, de Daniel Vighi, Editura Cartea Românească. Cu acest prilej vor avea loc lecturi ale autorului urmate de o dezbatere publică despre starea patrimoniului istoric al Timișoarei.

„Istoria din cutia de pantofi” este fascinanta călătorie a Povestașului din prezentul banal și meschin, în timpuri cu parfum oriental și imperial, pe care posteritatea e pe cale să le șteargă definitiv din memoria culturală a două orașe din vestul țării: Timișoara și Lipova. Printre personajele istorice ale cărții, misticul derviș Husein din Gračanica cerșește la Poarta Azapului din Timișoara, iar cu pomana primita hrănește vrăbiile ce i se așază pe turban. Tot pe atunci, pașa Mehmet intră cu calul în mănăstirea franciscană din Lipova și-l obligă pe călugărul minorit de acolo să-i cânte la drăcia cu pedale și tuburi căreia ghiaurii îi spun orgă. Apoi, săli pline la stralucitoarele reprezentații de operă, baluri fastuoase și tragedii de culise. În turneu în Transilvania, membrii orchestrei lui Strauss-fiul sunt luați drept tâlhari de drumul mare, deghizati în muzicieni… și multe alte istorii nemaiauzite dintr-o lume ascunsă în ziduri și arhive, aflate în pericol iminent, în așteptarea Povestașului și a curiosului său ascultător.” – editorii

„Ceea ce țineți în mâna este un pistol-mitralieră Akaem bun pentru gherila apărării patrimoniului istoric urban a două orașe amenințate: Timișoara și Lipova. Autorul cărții duce lupta aceasta, iar gloanțele sunt proza, ca detonator, și documentul istoric, ca praf de pușcă. Trag nădejde ca, după ce veți citi cartea, o să priviți îngăduitori bietele vechituri ce ne însoțesc viața pe care o ducem mai mult la mall și la fast-food. Numai că acolo ești niciunde. Printre dărăpănăturile istoriei te afli întotdeauna undeva. Important este să pricepi asta!” (Daniel Vighi)

Daniel Vighi, prozator și eseist, aparține generației literare a anilor ’80. Profesor de literatură română contemporană la Universitatea de Vest din Timișoara. Printre cărțile publicate: Povestiri cu strada depozitului (proză scurtă, 1985), Însemnare despre anii din urmă (roman, 1989), Valahia de mucava (eseuri, 1996), Insula de vară (roman, 1999), Misterele Castelului Solitude sau despre singurătate la vreme de iarna (roman, 2004), Onoarea și onorariul (eseu, 2007), Cometa Hale-Bopp (proză scurtă, 2007).

Acest eveniment este organizat în parteneriat cu Asociația Piața Unirii din Timișoara, Ariergarda, Ambulanța Culturală și Librăria online Arcana.

Număr de vizualizări :1069


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro