“Îndrăgostit de Tarkovski. Mic tratat de trăire a artei”, de Mihai Vacariu

oct. 18th, 2013 | By | Category: Postcard

Vineri, 25 octombrie 2013, ora 17.00, în Galeriile „Pod Pogor” (Iaşi) va avea loc lansarea volumului “Îndrăgostit de Tarkovski. Mic tratat de trăire a artei”, de Mihai Vacariu, apărut la Editura Adenium în colecția “Punct RO. Eseu”. Evenimentul este organizat în cadrul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT). Invitați, alături de autor: Elena Dulgheru, critic de film, preot dr. Nicolae Nicolescu, Bogdan Ulmu, regizor, scriitor și critic de teatru, Liviu Antonesei, director editorial Adenium.

În cadrul acestei întâlniri vor avea loc o discuție despre volumul “Îndrăgostit de Tarkovski. Mic tratat de trăire a artei” și o dezbatere pe teme tarkovskiene. Evenimentul va include vizionarea unor scene din filmele Andrei Rubliov, Oglinda, Solaris, Călăuza, Nostalgia și Sacrificiul.

“Despre filmele regizorul rus Andrei Tarkovski s-au scris numeroase cărți, în diverse colțuri ale lumii, toate oferind diverse interpretări ale filmelor sale enigmatice și încărcate de simboluri și metafore metafizico-religioase. În cartea sa “Îndrăgostit de Tarkovski. Mic tratat de trăire a artei”, Mihai Vacariu propune o abordare nouă, întrucât eseul nu se constituie ca o nouă încercare hermeneutică, de deslușire a înțelesurilor tarkovskiene, ci este o poveste despre felul în care autorul a ,,vizionat, înțeles și mai ales trăit” filmele lui Tarkovski în timpul comunismului, dar și în perioada de tranziție a societății românești.

Cartea nu este doar despre filmele lui Tarkovski și nici doar despre artă, ci reprezintă un manifest pentru reîntoarcerea individului la artă, la muzică și literatură, un manifest pentru arta trăită ,,cu tot sângele și nervii nostril.” – organizatorii

Mihai Vacariu (n. 1967) este licenţiat în filosofie (Universitatea din București), are studii în străinătate în filosofie și comunicare și a locuit în Australia pentru o perioadă relativ îndelungată. A publicat articole în domeniile filosofie, comunicare și film în reviste de specialitate din țară și străinătate.

Număr de vizualizări :1047


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro