“Invazie Praga 68” de Josef Koudelka

oct. 15th, 2013 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 16 octombrie 2013, ora 18.30, la Librăria Bastilia (Piaţa Romană nr. 5, Bucureşti), va avea loc prezentarea şi lansarea unui volum-eveniment, “Invazie Praga 68”, în prezenţa autorului, celebrul fotograf Josef Koudelka. Participă: René Kubášek, directorul Centrului Ceh din Bucureşti, Stanislas Pierret, directorul Instiutului Francez din Bucureşti şi Laura Albulescu, redactor-şef al Editurii ART. Eveniment organizat de Editura ART împreună cu Centrul Ceh şi Librăria Bastilia.

“În timpul celor șapte zile din august 1968, când armatele statelor semnatare ale Pactului de la Varșovia au invadat Cehoslovacia, Josef Koudelka, pe atunci în vârstă de treizeci de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reușit ulterior să le scoată din țară. Fotografiile lui au fost publicate de agenția Magnum Photos în 1969, în numeroase reviste internaționale cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, fără ca numele autorului să fie menționat. În același an, Koudelka a primit un premiu important: Overseas Press Club i-a conferit „fotografului ceh anonim” medalia de aur Robert Capa.

De-abia în 1984, după moartea tatălui său, când amenințarea represaliilor împotriva familiei a dispărut, a recunoscut public pentru prima dată că el este autorul instantaneelor.

Josef Koudelka, unul dintre cei mai importanți fotografi contemporani din lume, și-a revăzut arhiva după patruzeci de ani și a ales, pentru această carte, 249 de fotografii, majoritatea nefiind până acum publicate. Cartea cuprinde, de asemenea, textele declarațiilor oficiale, mărturii din perioada respectivă și un studiu despre evenimentele din august 1968.” (editorii)

Vernisajul expoziției “Invazie Praga 68” va avea loc joi, 17 octombrie 2013, ora 19.00, la MNAC Anexa – et. 3, Calea Moșilor nr. 62-68 (Bucureşti), în prezența artistului. Expoziția este organizată de Centrul Ceh București și Institutul Francez din România. Co-organizatori: Magnum Photos Paris și Muzeul Național de Artă Contemporană.

Număr de vizualizări :1207


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro