“69 de poeme de dragoste” de Leonard Ancuta

oct. 1st, 2013 | By | Category: Eveniment

Joi, 3 octombrie 2013, ora 18.00, la librăria Avant-Garde Librarium din Iaşi (Str. Lăpuşneanu, nr. 16), va avea loc lansarea volumului de poezie 69 de poeme de dragoste de Leonard Ancuţa, apărut la editura Herg Benet, 2013. Invitaţi, alături de autor: Şerban Axinte şi Paul Gorban.

„Cu 69 de poeme de dragoste, Leonard Ancuţa pune în criză noţiunea însăşi de criză. Hugo Friedrich şi Ihab Hassan s-ar simţi profund vexaţi să vadă că toate „categoriile negative“ şi „simptomele“ care, după ei, sunt ADN-ul însuşi al poeziei par pur şi simplu inexistente pentru un poet român din anul 2013. Pentru Leonard Ancuţa, poezia nu traversează nici o criză – fie ea de limbaj, de statut ori de-a dreptul de ontologie. Cu totul dimpotrivă – poezia e jubilatorie & efervescentă, ba chiar într-atât încât are tupeul să edifice noi „mituri ale dragostei noastre“, sa propuna poeme de dragoste care sa devina definitiile din Wikipedia ale intrarii „iubire“, să concocteze noi „rugăciuni şi blesteme pentru îndrăgostiţi“. Cu alte cuvinte, poetul are tupeul nemărginit să aiba încredere în poezie. Ba nu, greşit spun „încredere“, când aici e vorba de credinţă de-a dreptul. Leonard Ancuţa crede în poezie cu aceeaşi credinţă (postromantică, în fond) cu care au crezut suprarealiştii francezi, beatnicii americani, „noii sentimentalişti“ ruşi şi, la urma urmei, toţi cei pentru care poezia se scrie mereu cu majusculă. Ferice de el, îmi spun în barbă, privindu-l cu galben-purulentă invidie.” (Radu Vancu)

Număr de vizualizări :1593


One Comment to ““69 de poeme de dragoste” de Leonard Ancuta”

  1. adinadanieladumitrescu spune:

    În Siberia apar, cresc noi mesteceni! Să mai trăieşti o viaţă – citind -. Mi-aduc aminte, cum la un conflict „deschis” am spus despre L.Ancuţa că este un mare poet şi eseist. Era şi este atât de modest, zicea nu, nu sunt un mare. Ba iată că eşti şi felicitări!

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro