Volume de Elena Liliana Popescu, lansate la Casa Universitarilor Bucureşti

sept. 22nd, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 26 septembrie 2013,  ora 16:00, la Casa Universitarilor Bucureşti (Str. Dionisie Lupu nr. 46, va avea loc prezentarea volumelor: „Trei poeme din Europa – Three Poems from Europe” şi “Cânt de Iubire – Song of Love – Chanson d’Amour”, de Elena Liliana Popescu. Invitaţi: Alexandru Cetăţeanu, Dan Mircea Cipariu, Estelle Variot, Duşiţa Ristin, Florentin Popescu, Elena Liliana Popescu. Evenimentul are loc cu ocazia Zilei limbilor vorbite în Europa.

Trei poeme din Europa – Three Poems from Europe”, de Elena Liliana Popescu, volum multilingv (în romană; traduceri în 41 de limbi distincte vorbite în Europa, Ed. Pelerin, Bucureşti, prefaţa de Raul Lavalle.

Cânt de Iubire – Song of Love – Chanson d’Amour”, de Elena Liliana Popescu, volum trilingv (română-franceză-engleză), prefaţă şi traducere în franceză de Estelle Variot, traducere în engleză de Adrian G. Sahlean, Ed. Pelerin, Bucureşti, România & Ed. Destine Literare, Montreal, Canada.

Elena Liliana Popescu emoţionează prin poezia sa pentru că se exprimă prin cuvinte adevărate ce vin din adâncul sufletului său despre sentimentele omeneşti şi asupra celui mai enigmatic şi cel mai frumos dintre ele: Iubirea. (Estelle Variot)

Elena Liliana Popescu filosofează pe marginea fragilităţii existenţei noastre aici, a perisabilităţii şi vremelniciei, uneori pornind de la jocuri de sensuri şi de cuvinte şi culminând cu reflecţii antologice, ca atunci când vorbeşte despre (superba) povară a acestei cunoaşteri. (Theodor Damian)

Originalitatea acestor poezii trebuie căutată în amestecul personal de clasicism şi modernism, de tradiţie şi inovaţie, amalgam insolit detectabil atât în versificaţie, cât şi în conţinutul poemelor. Elena Liliana Popescu reuşeşte să se impună prin redescoperirea valorilor perene ale artei. Ca şi în cazul lui Ion Barbu, poezia sa înseamnă căutare, un teritoriu al ideii şi al marilor interogaţii, devine un act de cunoaştere, mai exact o modalitate de meditaţie asupra condiţiei umane. (Gheorghe Glodeanu)

Elena Liliana Popescu este o bună prietenă şi m-a rugat să scriu câteva rânduri de prezentare a acestui volum. Dar ce nevoie are Elena Liliana Popescu de o prezentare, care să nu fie doar ostentaţia vanităţii mele, când versurile sale o precedă oriunde, în România şi în lume, deschizându-i porţile spre sufletul şi mintea cititorilor? Puţini sunt poeţii care deţin în palmaresul  lor editorial un volum cu unul sau câteva poeme traduse în mai multe limbi, mărturie materială a universalităţii. În literatura romană, cred că singurul este Mihai Eminescu, cu poemul „Luceafărul” în douăsprezece limbi. Acesta este exclusiv privilegiul marilor condeie, ca aceşti romancieri din zilele noastre a căror operă se publică simultan în mai multe ţări. Acum Elena Liliana Popescu ne surprinde şi ne copleşeşte cu acest volum de inegalabilă valoare, încă o dovadă a preţuirii de care se bucură poeta în toate colţurile lumii. (Dan Munteanu Colán)

Poezia bună este săracă, dar este Eternă. Şi asta o ştie (şi o simte în adâncul fiinţei sale) Elena Liliana Popescu, poetă română cu o briantă vocaţie universală. Dacă în alte ocazii opera sa lirică a fost tradusă în limbi îndepărtate, de data aceasta a dorit ca cei trei ‘copii’ –care pentru a-l comemora pe Nicolae au ţâşnit din Tăcerea sa– să vorbească şi să se materializeze pe hârtie în mai mult de patruzeci de limbi din propria sa Europa. (Alfredo Pérez Alencart)

Trei poeme în română, şi traduceri ale acestora în patruzeci şi una de limbi, reflectând periplul lor în Europa, constituie conţinutul volumului „Trei Poeme din Europa – Three Poems from Europe”.Realizarea acestui volum nu a fost uşoară, însă solidaritatea umană poate îmbrăca uneori cele mai poetice veşminte. Volumul a devenit un mesaj poetic multilingv, o sugestie de a reflecta împreună şi fiecare în parte asupra naturii noastre reale, prin şi dincolo de diversitatea lingvistică, un mesaj care glorifică viaţa însăşi. Apariţia acestei cărţi nu ar fi fost posibilă fără talentul, generozitatea şi entuziasmul tuturor celor care s-au implicat într-o formă sau alta în procesul complex şi îndelungat al construcţiei ei; de asemenea, ea nu ar fi apărut fără înţelegerea, susţinerea şi dragostea familiei. Le mulţumesc tuturor. (Elena Liliana Popescu)

Număr de vizualizări :1248


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro