Retrospectivă Mircea Daneliuc la Studioul Horia Bernea – MNŢR

sept. 10th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

În perioada 12 – 22 septembrie 2013, de la ora 19.00, la Studioul Horia Bernea – Muzeul Național al Țăranului Român (Bucureşti), în cadrul Zilelor Muzeului Țăranului,  va avea loc o retrospectivă a filmelor lui Mircea Daneliuc. Duminică, 15 septembrie 2013, ora 17.00, la Librăria Cărtureşti din cadrul Muzeului Ţăranului Român (Bucureşti) va avea loc lansarea cărţilor: Pisica ruptă” de Mircea Daneliuc, Editura Adenium, Iaşi, 2013, ediţia a doua revizuită şi întregită și „Ca un grătar de mici. Un picior de plai, cu șpiţul” de Mircea Daneliuc, Editura Adenium, Iaşi, septembrie 2013. Participă: Mircea Daneliuc, regizor, scenarist, scriitor; Ion Bogdan Lefter, critic şi istoric literar; Cristian Teodorescu, scriitor. Moderator: Liviu Antonesei, scriitor, prozator. Curator: Mihai Mardare.

Regizorul, scenaristul, actorul și scriitorul Mircea Daneliuc a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din București, la secţia de regie. A debutat ca regizor în anul 1975, cu filmul Cursa, pentru care a primit premiul de debut din partea Asociației Cineaștilor din România (ACIN); filmul a participat la festivalurile internaţionale de la Belgrad, New Delhi, Cairo, Moscova și Barcelona. Următorul film, Ediţie specială, apărut în 1977, îi aduce premiul ACIN pentru regie. Când a apărut Proba de microfon, în 1980, talentul lui Mircea Daneliuc era confirmat de primul Mare Premiu al ACIN.

Filmele regizate de Mircea Daneliuc au avut mare succes și au primit multe premii. Subiectele filmelor sale sunt inspirate din actualitate și povestesc despre lumea celor de condiție modestă, pe care regizorul îi privește fără compasiune. Filmele sale dau glas propriilor nemulțumiri, dezamăgiri și dureri, pe care i le produce o societate bolnavă politic și social.

PROGRAMUL FILMELOR

12 septembrie, ora 19 – Seara de gală cu filmul Croaziera, 1980

13 septembrie, ora 19 – Proba de microfon, 1980

14 septembrie, ora 19 – Glissando, 1984

15 septembrie, ora 19 – Vânătoarea de vulpi, 1980

16 septembrie, ora 19 – Iacob, 1988

17 septembrie, ora 19 – Cele ce plutesc, 2009

18 septembrie, ora 19 – Senatorul melcilor, 1995

21 septembrie, ora 19 – Ambasadori, căutam patrie, 2003

22 septembrie, ora 19 – Marilena, 2009

Retrospectivă Mircea Daneliuc face parte din proiectul „Să ne cunoaștem cineaștii și operele lor”, care urmăreşte creşterea gradului de cunoaştere, comunicare şi respect între cineaştii de toate vârstele (regizori, scenarişti, operatori, actori, critici) şi publicul larg.

Număr de vizualizări :918


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro