Mike Godoroja & Blue Spirit & grupul poeţilor “Marfă Reîncărcată” la Strada de C`Arte

sept. 22nd, 2013 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 21 septembrie 2013, ora 20.00, în cadrul festivalului cultural în aer liber Strada de C`Arte, ediţia a III-a, Mike Godoroja & Blue Spirit & grupul poeţilor “Marfă Reîncărcată” (Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Sorin Gherguț, Dan Pleșa, Bogdan O. Popescu) au inaugurat “Rampa de Jazz şi Poezie”. Cea de-a treia ediţie a festivalului cultural în aer liber Strada de C`Arte (20 septembrie- 28 septembrie 2013) este organizată de Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” în parteneriat cu Fundaţia Universitară “Carol I”. AgenţiadeCarte.ro este partener media al festivalului. “Sunt foarte bucuros să inaugurăm “Rampa de Jazz şi Poezie”, în cadrul celei de-a treia ediţii a festivalului Strada de C`Arte, cel mai mare festival în aer liber al Bucureştiului.”, a deschis evenimentul Dan Mircea Cipariu. Mike Godoroja a completat: “Strada de C`Arte este cel mai citit festival al Bucureştiului, festivalul cu cea mai adâncă aplecare către lectură. Faptul că ne vedem într-un spaţiu atât de neconvenţional, atipic, într-o rampă de garaj la Biblioteca Centrală Universitară Carol Iîmi dă încredere în faptul că întâlnirea noastră este tocmai unde trebuie: pleacă de la nivelul străzii de carte şi coboară în garajul minţii poeţilor.

Dan Mircea Cipariu i-a chemat pe scenă pe semnatarii antologiei “Marfă reîncărcată” şi i-a prezentat publicului pe Florin Dumitrescu, Sorin Gherguț, Dan Pleșa, iar Bogdan O. Popescu a fost scuzat, acesta fiind la un congres mondial de neurologie. Seara a debutat muzical cu Mike Godoroja & Blue Spirit care au cântat “Balada lucrătorului ostenit” de pe albumul “Hippie cu diamante”.

“Fiecare poet este un muzician ratat”

“Marfă reîncărcată” e un pariu pe care l-am câştigat, în sensul în care am putut să rămânem toţi cinci ca nişte muşchetari. Şi Bogdan O. Popescu spunea acest lucru: “ceea ce ne-a unit prietenia a fost dragostea pentru poezie.” Chiar dacă noi nu suntem similari ca grup literar, nu avem vreun manifest, vreo abordare foarte dogmatică a poeziei, fiecare scrie poezie într-un fel aparte. Suntem reuniţi într-o antologie foarte disparată ca discurs liric. Dar cred că fiecare are un discurs liric foarte coerent, iar asta dă farmec “Mărfii reîncărcate”. Legătura cu muzica apare din faptul că fiecare poet este un muzician ratat; mai mult decât poezia este muzica, sunetul muzicii şi, undeva, poetul ascunde în înşiruirea de cuvinte o linie melodică, pe care se pricepe să o umple cu semnificaţii folosind cuvinte mai bine sau mai puţin bine alese.”, a spus Dan Pleşa.

Iggy Pop şi Sorin Gherguţ

“Legătura cu muzica e vizibilă în ceea ce priveşte grupajul meu din “Marfă reîncărcată”. Am acolo un text scris în urma concertului de la Târgu Mureş al lui Iggy Pop. A fost o experienţă plăcută, şi important e că am rămas prieteni după atâta timp.”, a declarat Sorin Gherguţ.

Poezia e un act scenic”

“Eu cred că Dan Mircea Cipariu a avut, prin iniţiativa lui de acum câţiva ani cu acele maratoane de poezie şi jazz, aşteptări prin a forma un gust unui public şi a forma un curent. Deja acest curent s-ar putea spune că e gata: în ţară sunt deja multe spectacole care se întâlnesc cu poezia şi muzica de jazz, blues sau folk. Deja Dan Mircea Cipariu a putut să demonstreze că poezia e un act scenic, ceea ce este un lucru foarte bun, pentru că greu poţi să afirmi că există o aplecare din partea publicului pentru lectura de poezie acasă. Ea e mult mai pasionantă, mult mai atractivă pe scenă, mai ales când este spusă, când este comunicată de către poet. Ca atare, contextul “Marfă reîncărcată” şi noi este un context firesc.”, a spus Mike Godoroja.

„Mike Godoroja, idolul meu din liceu”

“Fiecare dintre noi ar fi luat-o într-o altă direcţie la un moment dat. Dan Mircea Cipariu ne-a adunat şi a funcţionat ca un liant pentru noi şi aceste antologii – “Marfă” (1996) şi “Marfă reîncărcată” (2011). A fost interesant că noi, despărţindu-ne oarecum, nu am avut o linie comună, nu suntem o şcoală poetică anume. A fost util să observăm cum a evoluat fiecare, să găsim ceva comun între noi. Suntem aceeaşi generaţie, am pornit în acelaşi moment, am debutat într-un moment în care poezia nu avea atâta căutare. Eu sunt foarte fericit că poeţii “Marfă reîncărcată” sunt puşi alături de Mike Godoroja, idolul meu din liceu. Era cu doi ani mai mare ca mine, avea trupa lui de liceu. Pe vremea aceea era Cântarea României, el cânta rock, blues, a evoluat frumos, era foarte talentat. Acum mă simt într-o atmosferă de familie şi datorită lui Mike.”, a spus Florin Dumitrescu.

Seara s-a încheiat cu poeţii “Marfă reîncărcată” împreună, pe scenă, cu Mike Godoroja & Blue Spirit. Au cântat o piesă epilog, melodie care  încheie şi albumul “Hippie cu diamante” pe care Mike Godoroja & Blue Spirit l-au lansat anul trecut. Publicul a plecat cu un refron fredonat: „Vă rog să aveţi o viaţă frumoasă / Vă rog să aveţi grijă de voi!”.

Andra ROTARU

Număr de vizualizări :1487


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro