Federaţia Europeană a Editorilor (FEE) la Bucureşti

sept. 13th, 2013 | By | Category: Eveniment

În perioada 12 13 septembrie 2013, în Capitală a avut loc întâlnirea Federaţiei Europene a Editorilor (FEE), la care au participat preşedintele organizaţiei, Piotr Marciszuk (preşedintele editurii Stentor, Polonia), vicepreşedintele Pierre Dutilleul (director în cadrul grupului editorial Editis, Franţa), directorul general Anne Bergman-Tahon, precum şi peste 30 de delegaţi ai asociaţiilor de profil din ţările europene.

Reuniunea de toamnă a FEE a fost pentru prima oară găzduită de FER (Federaţia Editurilor din România, care include AER şi UER), iar la întâlniri au participat copreşedinţii asociaţiei autohtone, Grigore Arsene şi Mario Demezzo. FER face parte din FEE din 2010.

Pe agenda dezbaterilor care au avut loc la Hotel Intercontinental: situaţia TVA-ului, inclusiv referitor la ebooks, resursele educaţionale accesibile, chestiunea copyright-ului, problema cenzurii private – vezi cazul literaturii germane gay pentru adolescenţi – şi cum ar putea editorii să o combată, precum şi Premiul european pentru literatură. Totodată, vor fi discutate programul cultural „Europa creativă”, luarea în considerare a cărţilor pentru copii drept jucării, ceea ce le crează dificultăţi editorilor, şi pregătirile puse la punct de FEE pentru Târgul de carte de la Frankfurt.

Înfiinţată în 1967, FEE reuneşte actualmente reprezentanţii a 28 de asociaţii naţionale ale editorilor din UE şi din zona economică europeană. Organizaţia independentă reprezintă vocea majorităţii editorilor europeni, în contextul în care industria de carte este cea dintâi culturală de pe vechiul continent, cu un venit anual de aproximativ 23,5 de miliarde de euro.

Preşedintele FEE Piotr Marciszuk se află la a treia vizită în România. El a mai participat la Bookfest şi la conferinţa Proedit „Industria editorială – industrie culturală şi creativă”, la care a vorbit despre politicile Uniunii Europene şi impactul lor asupra sectorului de carte, rolul Federaţiei Editorilor Europeni, al Asociaţiei Internaţionale a Editorilor şi al altor organizaţii pe piaţa cărţii şi despre contribuţia economică a industriei de carte – impactul naţional şi partenerii internaţionali.

Număr de vizualizări :1146


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro