Ioana Ieronim, la festivalul “Serile de Poezie din Struga”

aug. 23rd, 2013 | By | Category: Eveniment

În perioada 22-25 august, Ioana Ieronim va participa la cea de-a 52-a ediţie a festivalului internaţional „Serile de Poezie din Struga”, din Macedonia, alături de alţi 27 de poeţi din întreaga lume, unde va citi o selecţie de poeme din cel mai recent volum al său, ”Cînd strugurii se prefac în vin”, apărut recent la Editura Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitală.

„Poetă greu de clasificat într-o direcţie anume a poeziei contemporane. Poemele ei redimensionează lirismul, prin introducerea coerenţei epice.” (Carmen Muşat)

„Pe harta poetică a literaturii române din ultimele decenii este foarte sus.” (Paul Cernat)

„O natură poetică adevărată, egală cu sine. Ne aflăm în faţa unei poete încrezătoare în valorile perpetue ale vieţii.” (Gheorghe Crăciun)

„Viziunea poetei este înţelegătoare, de o cruzime indirectă, dacă pot spune aşa, căci niciodată observaţia nu e alterată de aprecieri şi judecăţi. Mitologiile Ioanei Ieronim nu fac altceva decît să valorifice comunul şi derizoriul, să identifice raţiunea lor internă de a fi.” (Nicolae Manolescu)

Ioana Ieronim a debutat editorial cu ”Vară timpurie”, Cartea Românească, 1979. A publicat peste zece volume de poezie, dintre care ”Egloga” şi ”Triumful Paparudei” sînt de poezie narativă. Cel din urmă a apărut în Anglia (trad. Adam J. Sorkin, Bloodaxe, nominalizat la premiul Oxford-Weidenfeld pentru traduceri); în ediţie bilingvă (trad. Georgiana Gălăţeanu-Fârnoagă şi Sharon King, prefaţă de Gheorghe Crăciun, Paralela 45); în Germania (trad. Dagmar Dusil, prefaţă de Hans Bergel). ”Tempo Rubato”, Vinea, 2009. Poezie, eseuri, texte dramatice publicate în ţară, SUA, Israel şi o serie de ţări europene. Participă la numeroase evenimente literare internaţionale şi spectacole multimedia. A tradus poezie contemporană şi teatru – în repertoriul curent (de la Shakespeare la americanul Tony Kushner şi macedoneanul Goran Stefanovski). A redactat enciclopedii străine înainte de 1990, apoi a fost redactor la ”Secolul 20”, ataşat cultural la Washington, DC, jurnalist cultural la revista 22, director de program Fulbright-Romania. Membră USR, PEN şi în conducerea revistei internaţionale ”POEM ”(Anglia). Website: www.ioanaieronim.com

„Serile de Poezie din Struga” este considerat a fi festivalul de poezie cu cea mai mare vechime din lume, prima ediţie avînd loc în 1962. Pe lîngă lecturile de poezie, în cadrul festivalului vor avea loc prezentări ce carte, expoziţii, simpozioane şi dezbateri.
Poeţii români invitaţi la Serile de Poezie din Struga de-a lungul timpului: Nichita Stănescu, care a şi obţinut premiul „Coroana de Aur” (1982), Valeriu Stancu (2009), Rodica Draginescu (2011), Marius Chelaru (2012), Ion Deaconescu (2012).

Număr de vizualizări :1268


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro