FILIT găzduieşte Salonul de Carte BOOKFEST

aug. 1st, 2013 | By | Category: Eveniment

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) – desfăşurat în perioada 23-27 octombrie 2013 – va găzdui, în premieră, Salonul de Carte BOOKFEST, eveniment editorial anual de tradiţie. După Bucureşti, Cluj şi Timişoara, Iaşul intră în reţeaua ediţiilor BOOKFEST.

Între 25 şi 27 octombrie, în Sala Paşilor Pierduţi de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, publicul ieşean se va putea întâlni cu oferta de carte a celor mai importante edituri din România şi va putea participa la evenimente ale căror protagonişti vor fi autorii invitaţi în cadrul FILIT, dar şi oaspeţi speciali ai expozanţilor.

“Desfăşurarea primei ediţii a Salonului de Carte BOOKFEST Iaşi în interiorul primei ediţii a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iaşi este, în primul rând, o fericită coincidenţă pentru public, care are astfel ocazia să întâlnească mari autori alături de cărţile lor într-un cadru demn de un oraş care ia în serios candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană. În al doilea rând, este pentru noi, editorii, ocazia să vedem cum reacţionează şi în afara Bucureștiului iubitorii de carte la acest tip de evenimente – pe care nu le întâlnim, din păcate, în alte locuri din ţară. Şi, în al treilea rând, este, sper, începutul unei frumoase prietenii între două manifestări – BOOKFEST Iaşi şi FILIT – pe care ne dorim cu toţii să le vedem crescând cât mai frumos în anii viitori”, a declarat Grigore ARSENE, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România (AER), organizatorul BOOKFEST.

Salonul Internaţional de Carte BOOKFEST este o manifestare de tradiţie organizată de AER, sub egida Federaţiei Editorilor din România, cea mai importantă confederaţie patronală din mediul editorial românesc. BOOKFEST s-a impus încă de la prima ediție, în 2006, în spaţiul cultural ca un eveniment care promovează lectura şi accesul consumatorilor de carte la produsele editoriale de calitate. AER a fost fondată în 1991 şi este principala asociaţie profesională a editorilor de carte din România, care reuneşte editori din toate domeniile de interes cultural.

“Salonul de Carte BOOKFEST întregeşte conceptul FILIT prin contactul direct cu cartea pe care publicul îl va avea în zilele Festivalului. Un astfel de salon reprezintă un ingredient esenţial într-o sărbătoare a cărţii. Cu atât mai mult cu cât unul dintre criteriile importante care au stat la baza selecţiei noastre a fost şi acela al accesului în limba română la volumele scriitorilor străini – toţi sunt traduşi la edituri importante de la noi, iar cărţile lor se vor găsi la standurile acestora. Nu în ultimul rând, prin FILIT şi BOOKFEST se adaugă un Salon de Carte de toamnă, binevenit pentru Iaşi”, a spus Dan LUNGU, manager FILIT şi director al Muzeului Literaturii Române din Iaşi.

Dan LUNGU a mai adăugat faptul că această colaborare demonstrează importanţa şi calitatea Festivalului Internațional de Literatură şi Traducere de la Iaşi.

“Mă bucur că am trezit entuziasmul unor parteneri de prestigiu, care doresc să fie alături de noi încă de la prima ediţie. E un semn că FILIT era aşteptat de mult şi va avea o viaţă lungă”, a mai spus Dan LUNGU.

În perioada 23 – 27 octombrie 2013, Iaşul va deveni centrul industriei editoriale din Europa de Est, facilitând întâlnirea publicului cu cei mai importanţi scriitori, traducători, oameni de media, directori de festivaluri, critici literari din România şi din întreaga lume. Oraşul Iaşi va sărbători literatura şi cartea împreună cu cei peste o sută de invitaţi speciali – de la autori premiaţi Nobel la vedete internaţionale şi profesionişti ai cărţii, dar şi alături de publicul din regiunea Moldovei şi din ţară.

Număr de vizualizări :1321


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro