spot_img

Cărțile nu se mai fură de pe plajă

Pe timpul unei vacanţe mai scurte sau mai lungi, indiferent în ce loc al naturii te-ai afla (chiar şi acasă dacă criza economică se tot prelungeşte din iarnă până-n vară şi din vară până-n iarnă), avem surpriza să asistăm la tot felul de năzbâtii umane şi să întâlnim persoane cu viziuni şi comportamente excentrice. Recunoaştem că pentru noi aceasta e una din marile delicii din timpul concediilor. Abia în asemenea momente realizezi că nu există nicio diferenţă dintre spectacol şi spectacular, atâta timp cât, potrivit teoriei, realitatea rămâne nudă, am putea spune firească, fiind neprelucrată de mijloacele artistice specifice, încărcate de sensuri şi metafore provocatoare.

În faţa scenelor sau secvenţelor de tot felul, care ulterior se transformă în amintiri, am constatat că în atitudinea umană, adică în felul comportamental al individului de a se manifesta şi privi lucrurile, s-a înfiripat o modă, care, odată cu fiecare ieşire sezonieră din carapacea caselor şi apartamentelor, se schimbă extrem de iute. Astfel, vara aceasta, pe ţărmul românesc al Mării Negre, ochii noştri au văzut următoarele: extrem de multe, ample şi consistente tatuaje pe braţe, picioare, spate, la gât şi buric (indiferent de sexul şi vârsta persoanei, de la mic la mare); brăţări din aur sau argint purtate de bărbaţi la gleznă; vânzători ambulanţi pe plajă care strigau printre cearceafuri numai în versuri – „Haide, haide deşteptarea/C-a venit stabilizarea/Trece Michael cu gustarea/Ia gogoaşa înfuriată,/simplă sau cu ciocolată” sau „Porumbelul de la mare/E din lapte şi cu sare” sau „Carte la ofertă! Doar 15 lei « Suleyman Magnificul »… Suleymane, Suleymane/ai frânt inimi la cucoane!”; o apreciere de ultimă oră la adresa mării, transmisă direct sau prin telefonia mobilă – „apa e superşmecheră!”.
În toată această lume pestriţă şi voioasă în felul ei, am avut curiozitatea să provocăm la rândul nostru realitatea. Primul experiment l-am făcut pe plaja de la Mamaia, acolo unde am considerat că populaţia turistică provine din alte sfere sociale decât cele comune. Aşadar, într-o zi fierbinte de sfârşit de iulie, când nisipul era aproape în întregime acoperit de şezlonguri şi cearceafuri, am lăsat intenţionat la vedere, pe prosopul nostru dublu, două capodopere, mai exact romanul „Mesagerii ploii” de Ismail Kadare şi volumul de proză scurtă, semnat de Mircea Nedelciu, „Şi ieri va fi o zi”. Lângă cele două cărţi am pus două nectarine mari, viu colorate şi zemoase, amândouă cântărind aproape o jumătate de kilogram. Cu inima strânsă pentru soarta celor două volume, ne-am dus să înotăm, lipsind de pe plajă mai mult de 30 de minute. La întoarcere, surprinzător, am constatat că nectarinele au dispărut şi cărţile au rămas neatinse. În săptămâna următoare, am repetat experimentul, de data asta în staţiunea populară Eforie Nord. Aceeaşi aglomeraţie, acelaşi decor. Aici însă am schimbat datele problemei. În loc de nectarine am pus lângă cele două cărţi un pahar mare din plastic plin cu bere rece, cumpărată de la un chioşc de pe plajă. După partida de înot, surpriza ne-a fost pe măsură: volumele evident au rămas, iar berea a fost băută la locul faptei şi paharul aruncat lângă prosopul nostru (aşa cum ne-a atenţionat un vecin de cearceaf).
Fără alte comentarii. Ne-am întors fericiţi acasă şi am pus cărţile la locul lor în bibliotecă.

Alexandru CALMÂCU

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508