“Ubu Rege” de Alfred Jarry, la Festivalul de Teatru de la Avignon

aug. 11th, 2013 | By | Category: Eveniment

Teatrul Maghiar de Stat Cluj a participat cu spectacolul „Ubu Rege” de Alfred Jarry, regia Alain Timar, la cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Teatru de la Avignon. Cele 23 de reprezentaţii au avut loc la Théâtre des Halles, în perioada 6-28 iulie 2013. Este a treia oară când Teatrul Maghiar este invitat în cadrul Festivalului, după  prezenţa cu „Născut pentru niciodată” de Visky András, regia: Gábor Tompa şi cu „Ruins True”, creaţie colectivă în spiritul lui Samuel Beckett, regia: Gábor Tompa.

Anul acesta, presa de specialitate franceză a marcat acest eveniment prin cronici la superlativ: „Un spectacol delirant… de o calitate net superioară majorităţii spectacolelor din Off… unic, plin de haz şi inventiv cum rar vom mai avea ocazia să vedem.” (www.etoffedessonges.com)

Spectacolul a fost foarte bine primit şi de către publicul prezent la Festivalul de la Avignon, în sală fiind prezenţi în jur de 2 000 de spectatori, prestaţia actorilor Teatrului Maghiar fiind răsplătită cu aplauze prelungite. Despre ei, Savannah Macé scria: „Uluitori ca inventivitate şi originalitate, trupa Teatrului Maghiar de Stat Cluj şi Alain Timar dau acestui text o interpretare unică şi surprinzătoare prin dinamism… Actorii, unul mai talentat decât celălalt, interpretează cu uşurinţă şi instinct scenic umorul existent în piesă. Simpla lor prezenţă este suficientă pentru a construi o lume paralelă, un univers în imagini creat pentru spectatorul care s-a rupt de realitate şi asistă la o poveste despre prostia umană. Îndrăzneţ demersul lui Alain Timar şi o reuşită splendidă.” (www.lestroiscoups.com)

Interpretarea actorilor: Zsolt Bogdán, Áron Dimény, Loránd Farkas, Sándor Keresztes, Ervin Szűcs, Loránd Váta, Csilla Albert, Enikő Györgyjakab, Emőke Kató, Júlia Laczó, Tünde Skovrán, Csilla Varga a fost remarcată şi de jurnalista Catherine Robert. Aceasta nota: „Virtuoşi ai actului scenic, actorii de la Cluj, dăruiţi cu o energie debordantă, transformă scena într-o sarabandă strălucitoare. ” (www.journal-laterrasse.fr)

Spectacolul „Ubu Rege” a primit din partea juriului de la Avignon premiul pentru cel mai bun afiş al secţiunii off. De asemenea, în urma succesului avut în cadrul Festivalului, cincizeci de teatre din Franţa şi-au exprimat intenţia de a invita spectacolul „Ubu Rege” în stagiunea următoare.

Extrase din dosarul de presă (fragmente):

„Un spectacol unic, amuzant şi inventiv cum rar putem vedea; de văzut!” –  L’étoffe des Songes

„În interpretarea maghiarilor, farsa lui Jarry capătă toată dimensiunea sa universală pe scena Théâtre des Halles.”Luis Armegnol

„O trupă de o inventivitate stupefiantă. (…) Un spectacol ambiţios şi foarte reuşit, fără îndoială una dintre cele mai frumoase propuneri ale festivalului.” – Catherine Robert

„Un Ubu pozitiv, amuzant (…), absolut năucitor.” – Patrice Martinet

„Superb!” – Pascal Bély

Număr de vizualizări :1181


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro