„Niki Ardelean, colonel în rezervă”, prezentat la Berlin

aug. 28th, 2013 | By | Category: Eveniment

Joi, 29 august 2013, la sediul ICR Berlin va fi proiectat filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, în regia lui Lucian Pintilie. Scenariul filmului este semnat de Cristi Puiu și de Răzvan Rădulescu şi are în distribuţie nume mari ale filmului românesc: Victor Rebengiuc, Coca Bloos, Micaela Caracaş, Răzvan Rădulescu. Proiecția de film face parte dintr-o serie de 10 proiecţii de film care are ca scop prezentarea unor creaţii cinematografice de ficţiune sau documentare de dinainte de revoluţie ale unor mari regizori precum Tatos, Pintilie, Săucan, Gulea, Danieliuc sau Piţa, dar şi al unor documentare despre diferite personalităţi ale vieţii culturale din România. Filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă” va fi prezentat cu subtitrare în limba engleză.

În cadrul seriei au fost proiectate deja cele mai recente două documentare regizate de Radu Gabrea, filmul ”Moromeţii”, în regia lui Stere Gulea, „Secvenţe“, în regia lui Alexandru Tatos şi „Filantropica“ în regia lui Nae Caranfil.

Lucian Pintilie este unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru şi film români. După ce a regizat o serie de spectacole de teatru şi două filme de lungmetraj (Duminică la ora 6 şi Reconstituirea), Lucian Pintilie a stârnit mânia autorităţilor cenzurii. Interdicția de a mai lucra în România a însemnat pentru regizor calea exilului până în 1990, când se repatriază, finalizează diverse proiecte mai vechi şi realizează numeroase filme în coproducţie româno-franceză. În 1998 obține premiul juriului la Festivalul de Film de la Veneția pentru coproducția franco-română Terminus paradis. În 2003, filmul său „Niki Ardelean, colonel în rezervă” este selecţionat la categoria Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de Film de la Cannes și primit cu entuziasm de publicul internațional.

Număr de vizualizări :1435


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro