ROMANIA ÎN FOCUS…

iul. 9th, 2013 | By | Category: Eveniment

Este știut că, la Ediția din acest an a Târgului de carte de la Goteborg, România va fi protagonistă. Mă aflu de o săptămână în cel mai cosmopolit oraș suedez și constat că, deși se va desfășura abia peste vreo două luni și jumătate, în intervalul 26-29 septembrie 2013, Bok&Bibliotek este deja subiect de presă și de afișaj promoțional. Unul dintre ele, chiar la intrarea în Gothia Towers, hotelul cu două turnuri de peste 20 și din care se face accesul spre Svenska Mässan, generosul spațiu expozițional modular, versatil în dispunere, locul în care cartea și scriitorul vor fi sărbătoriți și în această toamnă cu mare fast.

Este aproape 11 noaptea, afară este lumină și lumea forfotește dinspre Parcul de distracții Liseberg, aflat în imediata vecinătate a hotelului. Am trecut și eu în seara asta prin el, poposind de această dată fie ca spectator la un concert de jazz, la Teatrul de vară din incintă, fie la ringul de dans, acolo unde perechi alcătuite ad-hoc, de la 20 la 80 de ani, dansează un stil pe care l-aș numi abbesc, inflexiuni ritmate slow din muzica anilor ”70.

Întoarsă în hotel, am urcat la Etajul 23 al Turnului de Vest, pentru a privi orașul până departe, în port, punct de reper având clădirea sofisticată a Operei, inaugurată în 1994, cu un an înainte ca Suedia să devină membru al Comunității Europene. Privirea dinspre departe se retrage în proximitatea din care fac pozele. În jurul meu miroase a fructe de mare. Mă aflu  în HEAVEN, unul dintre Restaurantele Hotelului. Un fel de Turn Babel, în care se aud crâmpeie din foarte multe familii lingvistice. Chipurile și gesturile pot fi descrise ca un amestec de relaxare, bucurie de a socializa, comuniune, împărțire a ceva prestabilit, cumpătare, evaluare și adecvare, ceva din conținutul semantic al complicatului și intraductibilului cuvânt suedez lagom, pronunțat cu un a rotunjit spre o, după cum m-a corectat Henrik Jacobson, partenerul meu de flight în partida de golf de acum două zile.

In acest început de iulie, hotelul adăpostește echipele de handbal tineret aflate la European Open și Partille Cup. Pe timpul derulării Târgului de carte, nu vor mai fi echipamente sportive și afișaje cu rezultatele meciurilor. Peisajul forfotei din Gothia Towers va fi altul, scriitori, cititori, cărți, afișaje de Seminarii cu scriitori-vedetă pentru care doritorii să-i vadă trebuie să plătească în plus față de tichetul de la intrare. Dintre scriitorii români invitați pentru care diversele cercuri de lobbying reușesc să capteze interes major sunt Norman Manea, Mircea Cărtărescu, Varujan Vosganian. De aceeași considerație se vor bucura romancierul american, laureat al Premiului Pulitzer, Richard Ford, britanica Caitlin Moran, autoarea amuzantului manifest How To Be A Woman, David Safier, unul dintre cei mai bine vânduți scriitori germani, autorul, printre altele, al romanului plin de umor, Bad Karma. Dintre scriitori nordici iau prim-planul finlandeza Sofi Oksanen (tradusă la noi de Polirom), norvegienii Karl Ove Knausgård și Gro Dahle, poetă și profesoară de scriere creativă.

De altminteri, organizatorii au grijă de fiecare dată să acopere o ofertă de carte și de personalități literare care să se adreseze tuturor categoriilor de cititori, de la cartea ilustrată pentru copii la romanul polițist, de la cartea cu rețete culinare la cartea cu mesaj social. Bangladej, Siria și alte țări care ne sună exotic vor expune carte și li se va aloca spațiu de întâlnire cu cititorii.

Bok&Bibliotek este un eveniment editorial, literar, cultural de mare anvergură, care aduce în atenția Nordului Europei literatura română și, prin prezența atât de consistentă la Ediția 2013, facilitează contactul cu alte literaturi de pe glob.

Din Goteborg, Mariana Gorczyca

Număr de vizualizări :1368


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro