Ofelia Prodan şi Daniel D. Marin, lecturi de poezie în Sardinia

iul. 18th, 2013 | By | Category: Eveniment

În perioada 19-21 iulie 2013, Ofelia Prodan şi Daniel D. Marin vor reprezenta România la două evenimente literare în Sardinia: “La poesia della mia terra. Reading di Poesia Internazionale” şi “Poesia a strappo Alghero”. Poeziile celor doi autori români au fost traduse în italiană de Anita Natascia Bernacchia, Răzvan Purdel şi Irina Ţurcanu.

Primul dintre ele, “La poesia della mia terra. Reading di Poesia Internazionale”, aflat la cea de a doua ediţie, se va desfăşura vineri, 19 iulie, la Sassari. Mai mulţi poeţi din 10 ţări ale lumii îşi vor citi poeziile în limba originară, versiunile în limba italiană fiind citite de poeţii locali care i-au invitat. Seara va continua cu filmul documentar „La valigia di Tidiane Cuccu”, realizat de emigrantul senegalez Check Tidiane Djagne, o expoziţie de fotografii inedite cu tema “Sassari e suoi migranti”, un rezultat al cursului de compoziţie fotografică ţinut de  Stefano Marras la Universitatea din Sassari şi cu prezentarea cărţilor câtorva dintre cei mai cunoscuţi poeţi sarzi. Evenimentul, aflat sub semnul prieteniei şi deschiderii internaţionale, este organizat, la iniţiativa poetei Luana Farina, de către Asociaţia culturală Caminera şi Asociaţia culturală Demo Etno Antropologica împreună cu mai multe organizaţii sarde, sub patronajul Primăriei Municipiului Sassari.

Poesia a strappo Alghero” se află deja la a 5-a ediţie şi se va desfăşura pe 20 şi 21 iulie în Piazza Civica din Alghero. E, de fapt, o mare expoziţie de poezie la dispoziţia publicului. Poeziile, semnate de peste 100 de autori din Italia şi din alte ţări, vor fi expuse, într-o formă originală, pe mai multe panouri şi vor putea fi citite de trecători şi chiar luate acasă. De asemenea, vor avea loc lecturi publice acompaniate de muzică în piaţa din centrul istoric al oraşului, iar poeţii vor răspunde întrebărilor cititorilor.

Ofelia Prodan a debutat editorial în 2007 şi a publicat 7 cărţi. Cea mai recentă carte pe care a publicat-o, Călăuza, a apărut în 2012, la editura Cartea românească, şi a primit Premiul Naţional “Ion Minulescu”, în 2013. În Italia, a avut deja lecturi publice la Brescia şi Milano, anul trecut, iar în luna mai a acestui an a câştigat Premiul I la secţiunea Poezie în limba străină la Festivalul Internaţional de Poezie şi Proză „Napoli Cultural Classic”.

Daniel D. Marin a debutat editorial în 2003 şi a publicat până în prezent 3 cărţi. Este, de asemenea, realizatorul antologiei Poezia antiutopică. O antologie a douămiismului poetic românesc (Ed. Paralela 45, 2010). În septembrie 2012 îşi ia “an sabatic” (concediu fără plată) de la institutul la care lucra din octombrie 2005 şi pleacă în Sardinia, cu o bursă de studiu la Universitatea din Sassari. În prezent, este redactor asociat la revista Zona Literară, unde a iniţiat o rubrică de poezie italiană contemporană.

Număr de vizualizări :1468


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro