Mircea Cărtărescu, laureat al premiului elveţian pentru literatură “Spycher: Literaturpreis Leuk”

iul. 2nd, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Premiul “Spycher: Literaturpreis Leuk”, considerat una dintre cele mai importante distincţii literare europene, este acordat de fundaţia elveţiană Stiftung Schloss Leuk (Fundaţia Castelul din Leuk). Câştigătorii obţin o bursă şi dreptul de şedere la castelul din oraşul Leuk timp de două luni anual, pentru o perioadă de cinci ani. Ceremonia de decernare a premiului va fi organizată pe 1 septembrie 2013, iar laudatio pentru Mircea Cărtărescu va fi rostit de Ernest Wichner, scriitor şi traducător, directorul Literaturhaus Berlin.

„Orbitor, trilogia fantastică a lui Mircea Cărtărescu, având o nemărginită fluiditate narativă, conciliază cu lumea amintirea autorului despre Bucureştiul socialist al copilăriei sale. Cărtărescu stăpâneşte toate registrele şi tonalităţile şi foloseşte cu măiestrie toate mijloacele preluate de la clasici precum Swift sau Proust până la elemente fantasy şi horror pentru a crea un univers artistic de o mare expresivitate a limbii, în centrul căruia se află tânărul de odinioară”. (motivaţia juriului, Boersenblatt.net)

De asemenea, în luna august 2013, Mircea Cărtărescu va fi distins cu Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad 2013. Decernat din 2008, acest premiu revine în fiecare an unui poet contemporan recunoscut în lume pentru opera sa poetică.

Mircea Cartarescu este laureatul Premiului literar „Giuseppe Acerbi”, Castel Goffredo, Italia – 2005, al Premiul Internaţional pentru Literatură de la Vilenica – 2011, iar în 2012 al Premiul Internaţional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt”, Berlin.

Număr de vizualizări :2103


2 Comments to “Mircea Cărtărescu, laureat al premiului elveţian pentru literatură “Spycher: Literaturpreis Leuk””

  1. Mircea Cartarescu, desi ne-a intimidat investitorii seriosi afirmând in 2012, inainte de a se simti expatriat, ca RO se indreapta spre fascizare si autoexcluderea in 3 ani din UE + NATO, merita si in postromânism sa fie sprijinit cu întreaga forta a statului (ICR e doar o picatura intr-un ocean), sa ne aduca prin geniul sau inaripat acel Nobel incontestabil romanesc, de care viata noastra intelectuala are atâta nevoie ca sa poata nadajdui sa primeasca de la bogatasii filantropi si guvern 2-3 miliarde euro pentru o Biblioteca Nationala dotata la standarde occidentale, ca a Frantei.

  2. […] român a câştigat în 2013 două dintre cele mai importante distincţii literare europene – “Spycher”, acordat de fundaţia elveţiană Schloss Leuk, şi Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad. În plus, în acest an […]

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro