Managementul cultural românesc între înainte şi înapoi

iul. 30th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 31 iulie 2013, ora 19:00, pe strada Dianei nr. 4 (Bucureşti), va avea loc  un eveniment dedicat managemantului cultural, organizat de Echipa CRIM. Invitați: Gianina Cărbunariu –regizor; Ion Dumitrescu-performer; Corina Șuteu – manager cultural; Nona Şerbănescu – artist vizual şi manager cultural. Moderator: Claudia Zidaru- jurnalistă.

“Înainte de 1989, arta și cultura aveau mai cu seamă menirea de a prezenta succesele regimului comunist, de a fi orientate către societate în sensul implicării de masă (ex: Cântarea României, Cenaclul Flacăra, grupul intelectualilor protocroniști din jurul revistei „Săptămâna” – interfața politicilor culturale din epocă, organul de propagandă culturală etc.). Acest lucru a lăsat urme adânci în mentalul colectiv, a creat seturi de așteptări care nu mai corespund pulsațiilor și tendințelor lumii contemporane. Lumea este cumva obișnuită ca arta și cultura să aibă o ideologie clară, să fie impuse de undeva de sus sau să răspundă unui fel de gust standardizat al majorității. Aceste așteptări sunt însă mai degrabă intuitive. Educația întru cultură lipsește în mare parte, iar eforturile statului român post-decembrist (prin Ministerul Culturii și alte structuri) de a revitaliza acest domeniu pot fi catalogate, în cel mai bun caz, ca minime. În mod cert, tranziția la democrația liberală a făcut din cultura română unul din cele mai văduvite domenii.

Discuția își propune să abordeze mai multe teme legate de prezentul și viitorul culturii române, administrarea acesteia, actori-cheie și perspective culturale. Pentru că jargonul cultural nu este încă foarte clar pentru mulți tineri (grupul nostru țintă), dezbaterea va avea inclusiv rolul de a explica și desluși sensurile contemporane ale unor concepte precum „management cultural”, „diplomație culturală”, „politici culturale” ș.a.m.d.

Adiacent acestei dări de seama, bazale, dar necesare, discuția își propune să ofere răspunsuri la câteva din întrebările vitale:
– care este profilul ideal al agentului cultural?
– care sunt căile posibile de depolitizare a anumitor structuri de stat care au atribuții în dezvoltarea și promovarea culturii române?
– există o școală românească (în sensul larg) de management cultural? Dacă da, care sunt plusurile și minusurile vizibile ale acesteia?
– de ce nu există mecenat cultural în România? Posibile explicații? Soluții?
– cât investește PMB în proiectele culturale locale și câta vizibilitate au acestea? Cum se gestioneaza respectivele fonduri? Cât de controlata politic este AFCN?
– cât de sănătoasă este scena culturală românească în contextul inflației de galerii comerciale de artă care se ocupa exclusiv de comerț și nu de promovarea artei? Cât de mult lipsesc promovarea culturală și latura educațională din asemenea proiecte culturale?
– este bugetul Ministerului Culturii judicios gestionat? Sau este utilizat cu precădere pentru întreținerea uriașului aparat administrativ central?
– de ce nu sunt problemele culturii române contemporane dublate de mișcări sociale ori curente și idei filosofice, așa cum, de pildă, se petrecea în Europa Occidentală și în Statele Unite în primele două decenii postbelice?
– care sunt miturile legate de artă și artiști și care sunt clișeele care trebuie îndepărtate sau reformulate?
– muzeu vs. stradă?” (organizatorii)

Număr de vizualizări :1191


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro