Două lucrări de Micaela Eleutheriade, din Colecţia Adrian Mociulschi, licitate pentru campania „Din inimă, pentru inimă”

iul. 1st, 2013 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 3 iulie 2013, la ARCUB va avea loc vernisajul expoziţiei de grafică Micaela Eleutheriade, ce se va finaliza cu vânzarea a două lucrări. Toate operele fac parte din colecţia personală a lui Adrian Mociulschi. Scriitor şi compozitor, moştenitor al unei familii nobiliare poloneze, Adrian Mociulschi este fiul renumitului medic şi cercetător în domeniul citologiei, dr. Radu Mociulschi, regretat membru al Academiei Franceze de Ştiinţe Medicale şi al OMS. ”Despre solidaritate şi dreptul la viaţă, printr-un tratament adecvat”, acesta este mesajul pe care vrea să îl transmită Adrian Mociulschi acum, prin iniţierea acestui demers de ajutorare a unei comunităţi în mare parte izolată şi uitată, precum cea din Tulcea şi Delta Dunării. La eveniment, parte din campania intitulată „Din inimă, pentru inimă”, iniţiată şi derulată de Cabli Funart pentru utilarea secţiei de terapie intensivă cardio de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea, vor participa oameni de cultură, artişti, oameni din show-biz, reprezentanţi mass-media. AgenţiadeCarte.ro susţine acest proiect caritabil şi va fi reprezentată de scriitorul Dan Mircea Cipariu.

Familia mea a venit cu mult timp în urmă din Polonia şi şi-a găsit refugiul pe malurile Dunării, la Brăila. Am în sânge lecţia solidarităţii poloneze şi o moştenire de la bunicul meu, generalul Leonard Mociulschi, şi de la tatăl meu, dr. Radu Mociulschi: amândoi au salvat vieţi. Acum e rândul meu să mă implic în salvarea unor oameni care nu au posibilitatea să se trateze în afara ţării şi nici măcar în alt oraş. Am aflat de această comunitate din estul extrem al ţării, care nu are la dispoziţie decât un spital insuficient dotat şi cu prea puţine paturi. Vreau să-i ajut acum şi pe mai departe, ca să poată beneficia de un tratament corespunzător„, a declarat Adrian Mociulschi.

Lucrările de grafică expuse aparţin artistei Micaela Eleutheriade, una dintre marile pictoriţe române, descendentă directă, prin mamă, din familia pictorului Gheorghe Tăttărescu.
Renumitul critic Dan Grigorescu spunea despre Micaela Eleutheriade: „De o mereu tânără expansivitate şi exuberanţă, chibzuind, în acelaşi timp, asupra dreptei măsuri, a echilibrului desăvârşit, Micaela Eleutheriade se înscrie pe deplin artei românesti. O tradiţie pe care şi-o însuşeşte cu naturaleţe, prin temperament, prin apartenenţa la un spirit ce s-a ivit pe aceste pămînturi şi s-a rostit întotdeauna prin opere ce sintetizează nazuinţa spre marea frumuseţe, întotdeauna simplă şi limpede„.

Număr de vizualizări :1713


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro