Andrei Cădere și Gili Mocanu, vânzări record la Licitația Artmark de Postmodernism și Contemporană

iul. 11th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Artiștii Andrei Cădere și Gili Mocanu au fost foarte bine primiți de colecționari la Licitația Artmark de Postmodernism şi Contemporană din seara de 10 iulie 2013. Andrei Cădere, artist foarte apreciat pe piaţa internaţională de artă, a înregistrat o premieră absolută pe piaţa românească de artă (22.000 de euro, de patru ori valoarea maximă estimată, pentru tabloul de mici dimensiuni ”Primăvară în Ţara Minunilor”, adjudecat după 28 de paşi de licitare). Cel de-al doilea rezultat remarcabil este înregistrat de pictorul contemporan Gili Mocanu, lucrarea “Fără titlu“ fiind adjudecată cu 11.000 de euro, de şapte ori valoarea maximă estimată, după 31 de paşi de licitare.

”Rezultatul înregistrat de Andrei Cădere în licitația Artmark comportă multiple semnificații. În primul rând, am ajuns în acel punct în care preferințele colecționarilor români rezonează cu aprecierile internaționale ale artistului pe piața de artă. Avem confirmarea faptului că un grup de colecționari din România este dispus să investească sume considerabile în operele lui Andrei Cădere, cu mult peste estimările maxime ale evaluatorilor. Mai mult, pot spune că asistăm la un fenomen deosebit de interesant, când, iată, arta contemporană românească este primită de public într-un mod comparabil cu arta marilor maeștri: visceral, într-un limbaj tradus prin creșterearapidă a tempo-ului de licitare și prin aplauze”, a declarat Manuela Plăpcianu, CEO Artmark.

Alte recorduri de autor înregistrate de Licitaţia de Postmodernism şi Contemporană sunt: Alin Gheorghiu, ”Grădina suspendată”, adjudecat cu 12.000 de euro (comparativ cu recordul anterior, de 5.000 de euro, în februarie 2013), Viorel Mărginean, “Fluturi“, adjudecat cu 9.500 de euro (comparativ cu recordul anterior, de 8.500 de euro, în 2006) sau Ştefan Câlţia, care prin lucrarea “Călător cu aripi roşii” egalează recordul din decembrie 2011, când valoarea artistului atingea cota maximă în Indicele Art Consacrat, cu 16.000 de euro. Aceeaşi situaţie o întâlnim şi în cadrul lui Sabin Bălaşa, care a egalat recordul personal anterior, de 13.000 de euro, cu lucrarea “Flori de foc“. Din segmentul Postmodernism, cea mai mare valoare în cadrul licitaţiei Artmark a fost atinsă de Ion Ţuculescu, a cărui operă “Steaua” s-a adjudecat cu 50.000 de euro.

Aflată la prima ediţie, Licitaţia ”Judaica“, dedicată artei, culturii şi tradiţiei evreieşti în cea de-a doua parte a serii de 10 iulie, a întrecut cu 34% aşteptările casei Artmark, o confirmare a preocupării Artmark de sondare și construire a pieței de obiecte de istorie culturală și colecție.

Număr de vizualizări :1873


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro