“Marea iubire a lui Sebastian”, la Godot Cafe Teatru

iul. 29th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 2 august 2013, ora 19:00, în cafeneaua Godot Cafe Teatru (strada Blănari nr 14, Bucureşti), va avea loc spectacolul “Marea iubire a lui Sebastian”, cu actorii Rodica Mandache, Marius Manole, Ana-Ioana Macaria și István Téglás. Regia este semnată de Diana Mihailopol.

Marea iubire a lui Sebastian e o piesă cu un singur personaj, Leny Caler, actrița ce-și trăiește bătrânețea melancolic, visând cu nostalgie la Mihail SebastianLeny Caler, întruchipată de Rodica Mandache, nu e însă singură pe scenă. E înconjurată de umbrele trecutului care o învăluie precum fumul tigării lui Sebastian, jucat de Marius Manole, care strigă din trecut cu dragoste, durere sau gelozie.

Alături de Leny și Sebastian, se află Ștefan Valeriu și Corina, personaje ale piesei lui Sebastian, “Jocul de-a vacanța“,ale căror voci se strigă și se cheamă din extremitățile scenei. Piesa, Jocul de-a vacanța, ar fi fost scrisă de Mihail Sebastian special pentru Leny Caler, iar vocea Corinei, se vrea un alter ego al cochetei Leny.

Întrepătrunderea dialogului dintre Leny și Mihail cu replicile Corinei și ale lui Ștefan Valeriu sporesc emoția piesei. Dacă Leny și Mihail se ceartă și sunt amuzanți, Ștefan Valeriu lansează întrebări grele, ale căror răspunsuri plutesc peste destinul iubirii celor doi.

De asemenea, secvențele muzicale, bine alese, aș spune, creează o atmosferă boemo-romantică, amintind de vremurile Bucureștiului interbelic sau intervin în visările lui Leny, pentru a-i spori tragismul.

“Mi-e atât de dor să fiu fericit..”  “Mi-e atât de dor să fiu fericită..”

De la discuții despre teatru, viața actorilor, modalitatea în care textul unei piese este incorporat de actor în propriul lui eu, de la cochetării femeiești, priviri intense, scene de gelozie, piesa se îndreaptă crescendo spre un final tragic. Mihail Sebastian moare lovit de un camion în 1945, iar Leny, “care s-a încăpățânat să trăiască” e singura martoră a iubirii lor trecute.

Momentele în care vocea caldă și asprită de vârstă a Rodicăi Mandache ne povestește cu un nod în gât despre Sebastian mort, plutind sub mormane de flori, într-o zi de mai, sunt într-adevăr emotionante.

Zice la un moment dat Leny Caler, că a observat că atunci când ea se emoționează pe scenă și publicul se emoționează, avertizându-ne parcă pentru momentul în care Rodica Mandache se emoționează și emoția ei ajunge până la spectatori. Într-un singur cuvânt, Marea iubire a lui Sebastian  e o piesă sensibilă, care te emoționează. Are un lirism profund, bine conturat de gesturile, privirile și vocile lui Marius Manole și Rodica Mandache.

Și apoi din intuneric, răsună puternic vocea lui István Téglás , și apoi muzica izbucnește din surdină, iar piesa se sfârșeste, lăsându-ne să-l visăm pe Mihai.” (Raluca Dan, Bulletin Dada)

Număr de vizualizări :1413


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro