“Dicţionarul realizatorilor de filme româneşti” de Tudor Caranfil

iul. 4th, 2013 | By | Category: Carte in lucru

La editura Polirom, în colecţia “Cinema”, va apărea volumul “Dicţionarul realizatorilor de filme româneşti” de Tudor Caranfil.

“Cunoscutul critic de film Tudor Caranfil revine editorial cu un dicţionar al realizatorilor de filme romaneşti. Oamenii de film incluşi în volum sunt atât romani, cât şi străini care au realizat filme în sau despre România, cu actori sau în colaborare cu regizori din ţară. Pentru acest volum au fost selectaţi doar cei care au realizat cel puţin un lungmetraj de ficţiune, însă în analizele acestora sunt menţionate şi cele mai importante scurtmetraje sau documentare ale lor. Pentru fiecare regizor este formulată o scurtă biografie, iar apoi sunt analizate cele mai importante realizări cinematografice, în spiritul critic cu care autorul ne-a obişnuit deja. Cartea este un veritabil document ce prezintă o parte semnificativă a istoriei regizorale în cinematografia românească, de la regizorul primului film românesc, „Independenţa României”, până în prezent.“ (editorii)

TUDOR CARANFIL este unul dintre cei mai cunoscuţi critici şi istorici de film din România. A ţinut cronici în numeroase publicaţii de profil şi a fost realizatorul mai multor emisiuni TV despre cinema. În 2011 i s-a acordat Premiul „D.I. Suchianu” pentru întreaga carieră de critic şi istoric de cinema. La Editura Polirom a mai publicat „Istoria cinematografiei în capodopere. Vârstele peliculei” (5 vol., 2009-2012).

Număr de vizualizări :2730


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro