Se lansează Granturile SEE si norvegiene în România

iun. 25th, 2013 | By | Category: Eveniment

Vineri, 28 iunie 2013, între orele 10.00 – 11.00, în sala Transilvania, Palatul Victoria (Bucureşti), Ministerul Fondurilor Europene și Ambasada Regală a Norvegiei la București lansează oficial Granturile SEE si norvegiene în România. Schema de finanțare are în vedere sprijinirea de programe și proiecte în sectoare cheie pentru dezvoltarea țării, cum ar fi justiția și afacerile interne, protecția mediului, patrimoniul cultural, societatea civilă și incluziunea socială a grupurilor vulnerabile.

Cu această ocazie, patru programe din cadrul sectorului Justiție și Afaceri Interne vor fi semnate de către dl. Eugen Orlando Teodorovici, ministrul român al Fondurilor Europene și de către d-na Grete Faremo, ministrul norvegian al Justiției și Siguranței Publice. Ministrul român al Justiției a confirmat participarea la ceremonie. După semnarea programelor va avea loc o conferință de presă.

Prin Granturile SEE și norvegiene, statele SEE/ AELS, Norvegia, Islanda și Liechtenstein, contribuie la dezvoltarea economică și socială a României. Norvegia este prinicipalul stat donor, oferind 97% din totalul fondurilor. România primește asistență financiară ne-rambursabilă în valoare de 305,5 milioane euro. Perioada de finanțare este până în anul 2016. Schema de finanțare are în vedere sprijinirea de programe și proiecte în sectoare cheie pentru dezvoltarea țării, cum ar fi justiția și afacerile interne, protecția mediului, patrimoniul cultural, societatea civilă și incluziunea socială a grupurilor vulnerabile. Minimum 10% din fondul programelor relevante, printre care se numără și cele pe sectorul Justiție și Afaceri Interne, va fi folosit cu scopul de a îmbunătăți situația minorității de etnie romă. De administrarea acestor fonduri se va ocupa Guvernul României prin intermediul Ministerului Fondurilor Europene.

Trei dintre programele pentru care vor fi semnate acorduri vor fi administrate de către Ministerul român de Justiție:

 • Violenţă domestică şi violență bazată pe deosebirea de gen (4 mil. euro)
  Partenerul de program donator: Directoratul Norvegian al Poliției și Consiliul Europei
 • Consolidarea capacităţii în cadrul sistemului judiciar şi a cooperării (8 mil. euro)
  Partenerul de program donator: Administrația Norvegiană a Instanțelor de Judecată și Consiliul Europei
 • Servicii corecţionale, inclusiv sancţiuni non-privative de libertate (8 mil. euro)
  Partenerul de program donator: Serviciile Corecţionale Norvegiene

Unul dintre programele pentru care se va semna acordul va fi administrat  de către Ministerul român al Afacerilor Interne:

 • Cooperare Schengen şi combaterea criminalităţii transfrontaliere şi a crimei organizate, inclusiv a traficului de persoane şi a grupurilor criminale itinerante (5 mil. euro)
  Partenerul de program donator: Directoratul Norvegian al Poliției
Număr de vizualizări :1542


One Comment to “Se lansează Granturile SEE si norvegiene în România”

 1. Adina Dumitrescu spune:

  Respect Agenţiile norvegiene, sper ca Serviciile Corecţionale Norvegiene şi în general cele din SEE/ AELS să aibă o corectă apreciere asupra sistemului românesc privind sancţiunile non-privative de libertate şi al modului nostru original de a „discrimina romii”, nu de alta, dar altfel riscăm să se cheltuie nişte bani – ai altora – şi să dăm nas în nas pe stradă tocmai cu cei care cu o zi înainte ne-au tăiat nasurile, iar romilor să ne cerem iertare că suntem români şi că le deranjăm şuetele mirositoare a Cosa nostra ţigănească. Şi aşa Poliţia română prin salariaţii ei ocoleşte locurile în care se strâng aceştia de frică sau dintr-o neimplicare gen „capul acoperit de gulerul paltonului nu se vede”, „n-am văzut – n-am ştiut”.

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro