Saša Stanišić, laureat al Premiului Alfred-Döblin pe anul 2013

iun. 6th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Saša Stanišić, autorul romanului “Cum repară soldatul gramofonul”, publicat în anul 2007 în colecţia „Biblioteca Polirom”, traducere din limba engleză şi note de Gabriella Eftimie, a obţinut de curând Premiul Alfred-Döblin pe anul 2013. În valoare de 10.000 de euro, prestigiosul premiu este oferit de Academia de Arte din Berlin şi Literarisches Colloquium Berlin. Premiul este acordat pentru un manuscris în proză, neîncheiat, iar câştigătorul a fost selectat dintre şase autori invitaţi să susţină mai multe lecturi publice la Literarisches Colloquium Berlin.

Născut în Bosnia-Herţegovina (fosta Iugoslavie), Saša Stanišić trăieşte de 16 ani în Germania. “Cum repară soldatul gramofonul / Wie der Soldat das Grammofon repariert” a apărut în 2006 şi la scurt timp a fost adaptat pentru scenă: prin ochii copilului şi, mai târziu, ai adolescentul sunt privite prăbuşirea Europei de Est şi a Iugoslaviei, precum şi războiul civil şi fuga în Vest.

Saša Stanišić a mai obţinut recent Premiul pentru creaţie literară pentru copii şi tineret al oraşului Mannheim. Următoarea carte a autorului de expresie germană va apărea în primăvara anului 2014.

Număr de vizualizări :1217


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro