Robert Şerban susţine o lectură la Viena

iun. 6th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Luni, 10 iunie 2013, ora 19:00, în quartier21/ RaumD (Viena), Robert Şerban va susţine o lectură de poezie. Scriitorul se află la Viena cu o bursă de rezidență oferită de quartier21 şi MQ Viena cu sprijinul Ministerului Afacerilor Europene şi Internaționale din Austria. Recitalul de poezie va fi susținut în tandem de autor şi actorul Stefan Wieland (membru al ansamblului Burgtheater Wien).

Evenimentul din 10 iunie este cea de a cincea lectură din seria “Lecturi în rezidență”, inaugurată în 2011 şi organizată de ICR Viena împreună cu quartier21. Robert Şerban a fost precedat de Florin Lăzărescu, Filip Florian, Dan Lungu şi Radu Pavel Gheo.

„O poezie spirituală scrie Robert Şerban, pe cât de inteligentă, pe atât de plastică. Există, s‐ar zice, în aerul bănățean ceva care îi impinge pe poeți către ludic şi către umor, fără să facă totuşi din ei nişte jucăuşi sau nişte umorişti. Jocul lor nu este de‐a literatura, ci cu literatura. Robert Şerban o spune chiar în prima poezie din carte, o arta poetică uimitoare: poezia autentică are totdeauna un background poetic. În poezie, je est un autre. Un altul, care, ca un înecat, mă prinde de mînă. Poetul este paiul de care se agață toți poeții lumii. O admirabilă carte de versuri.“ (Nicolae Manolescu)

„Simplă ca mai toate lucrurile zilei, nostalgică şi cinică precum gesturile bărbatului încercat, tristă şi adevarată precum gândurile despre dragoste, viață şi oameni, poezia lui Robert Şerban îți dă senzația unei indiscreții platonice. Acel neprețuit sentiment care îl face pe cititor să înşface telefonul şi să‐l sune pe fratele‐scriitor, iar pe criticul literar să mai amâne recenzia pentru a depăşi copleşeala subiectivă de după lectură. Când, pe suprafața hârtiei, moartea şi viata se ambiguizează reciproc, scrisul devine mesagerul plăcut stânjenitor al tuturor celor care se mişcă, pleacă sau vin în(spre) această carte. Poezia lui Robert Şerban e familiară, o recunoşti, o iei acasă cu tine să‐ți fie aproape când nu ştii să spui ce e de spus.“ (Marius Chivu)

Robert Şerban s‐a născut la 4 octombrie 1970, în Turnu Severin. Este scriitor, jurnalist şi editor. Trăieşte în Timişoara. A debutat cu cartea Fireşte că exagerez (poezie, 1994, Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România). Au urmat Odyssex (poezie, 1996), Piper pe limbă (interviuri, 1999, Premiul filialei din Timisoara a U. S. R.), Pe urmele marelui fluviu /Auf den Spuren des grossen Stroms (coautor, poezie şi proză, 2002), Timişoara în trei prieteni (coautor, poezie, 2003, Premiul revistei „Poesis“), A cincea roată (interviuri, 2004, Premiul filialei din Timişoara a U. S. R.), Barzaconii/Anus dazumal (proza, 2005), Cinema la mine‐acasă (poezie, 2006, Premiul revistei „Observator cultural“ pentru cea mai bună carte de poezie din 2006, Premiul Filialei Timişoara a U. S. R.), Athénée Palace Hotel (coautor, teatru, 2007), Ochiul cu streaşină (publicistică, 2007), O căruță încărcată cu nimic/ein karren beladen mit nichts (coautor, poezie, 2008), Moartea parafina (poezie , 2010).

Număr de vizualizări :1172


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro