Flautul de Aur la finalul celei de-a treia ediţii

iun. 17th, 2013 | By | Category: Eveniment

În perioada 27 mai-14 iunie 2013, a avut loc cea de a treia ediţie a turneului Flautul de Aur, organizat de Radio România Cultural, în parteneriat cu Fundaţia Marconi şi Asociaţia Culturală Accendo. Ion Bogdan Ştefănescu şi Horia Mihail au străbătut în cadrul acestui turneu şapte oraşe din România. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul AFCN. AgentiadeCarte.ro a fost partener media al evenimentului.

Mi-aş fi dorit ca această ediţie a Flautului de Aur să continue la nesfârşit, pe de o parte pentru că  m-am inţeles minunat cu Horia Mihail şi pe de altă parte pentru că a fost organizată excelent. Programul pe care l-am prezentat sub forma unui recital de bisuri ne-a stimulat la maximum atât latura creativă cât şi posibilităţile tehnice, apropiindu-ne de un public generos în aplauze, exuberant, foarte cald, un public ideal datorită căruia cele şapte apariţii vor rămâne în memoria noastră afectivă cu incandescenţa aurului topit”, a spus flautistul Ion Bogdan Ştefănescu la finalul celei de-a treia ediţii a turneului Flautul de aur.

“Neobosit în efortul său de a cuceri dragostea publicului pentru flaut, un instrument absolut special, întâlnit mai puţin ca instrument-solist în programele filarmonicilor, Ion Bogdan Ştefănescu a străbătut ţara de la Bucureşti până în vestul extrem, la Oradea şi înapoi până în est, la Tulcea, pe un traseu de aprox 2200 de km, poposind în 7 oraşe, în care a fost ascultat de peste 2500 de spectatori. Împreună cu pianistul Horia Mihail, flautistul a oferit publicului un colaj de piese de mare impact, strânse sub genericul ”Recital de bisuri”, adică o selecţie a unor lucrări de 3-4 minute fiecare, originale sau transcripţii, pe care Ion Bogdan Ştefănescu le-a oferit de-a lungul carierei sale iubitorilor de muzică clasică pentru a răsplăti aplauzele acestora, un colaj prin care spectatorii  au fost provocaţi la o incursiune prin istoria muzicii, de la Baroc, Clasicism şi Romantism, până la muzica zilelor noastre cu exemple spectaculoase din jazz, muzică de film sau chiar folclor. Programul muzical a fost  însoţit de comentariile flautistului, care pe un ton relaxat şi uneori glumeţ, a reamintit celor prezenţi aspecte din istoria muzicii, făcând conexiuni surprinzătoare cu prezentul.

După cum era şi firesc spectatorii au fost încântaţi de această formulă, dar şi de prestaţia celor doi instrumentişti, care au dovedit încă o dată excepţionale calităţi interpretative, maleabilitate şi capacitate de a se adapta unui program extrem de complex şi variat, perfecta comunicare pe scenă şi cu publicul, umorul şi capacitatea de a aborda într-un mod relaxat dar în acelaşi timp foarte profesionist, un recital de muzică de cameră: Un spectacol de înalt nivel. Calitatea flautului se vede. Dar mai ales a interpretului.” „M-am bucurat să îl aud  pe Bogdan Ştefănescu pe viu, nu doar pe internet, iar pe Horia Mihail să-l reaud în varianta de acompaniator. Este atât de discret şi atât de diferit faţă de varianta de solist în care îl cunosc mai bine. Mi-a plăcut foarte mult  concertul.”„Sunt impresionată de povestea în care ne-a introdus”. „Ne amintim, mai învăţăm câte ceva”. Ne-a mers la suflet. Am plutit, pur şi simplu.” „Ne-a plăcut foarte mult interactivitatea. Excepţională. Un spectacol de excepţie pe care l-am vrea mai des”, au spus spectatorii ce au avut prilejul să asculte flautul de aur Muramatsu în cea de-a treia sa călătorie prin oraşele din România.” (organizatorii)

Pianistul Horia Mihail – Îmi pare rău că s-a încheiat, sper să reluăm acest program cât de curand. Este excepţional, ideea lui Ion Bogdan Ştefănescu este fabuloasă, iar felul în care o prezintă cred că e un câştig pentru ceea ce se întâmplă în viaţa muzicală din România.În ciuda faptului că marea parte a pieselor sunt acompaniamente, este foarte plăcut. Împreună cu Ion Bogdan Ştefănescu şi ceilalţi colegi cu care am fost în turnee, viaţa de zi cu zi capătă un alt sens, mai aproape de real, de uman”.

Radio România Cultural încheie odată cu acest proiect sezonul 2012-3013 al turneelor naţionale ce au purtat numele Duelul viorilor, Vioara lui George Enescu la sate, Pianul călător şi Flautul de aur, pregătindu-se ca după vacanţă să pornească din nou cu o a treia ediţie Duelul viorilor – Stradivarius versus Guarneri, între 23 septembrie şi 4 octombrie. Incredibilul volum de evenimente petrecut în deja putem spune nenumărate oraşe din ţară ne face să sperăm că ne aflăm la finalul unui efort pe deplin justificat de a aduce cultura vie şi în oraşe unde ea ajunge mai greu altfel decât prin intermediul mass-media”,  a declarat Oltea Şerban-Pârâu, redactor-şef Radio România Cultural

Organizatori :

Radio România Cultural si Fundaţia Culturală Marconi

Coproducători:

Radio România Regional, TVR 2

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Filarmonica Oltenia Craiova, Teatrul Dramatic Caracal, Filarmonica de stat din Piteşti, Filarmonica de stat din Ploieşti, Filarmonica de stat din Oradea,Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primăria din Tulcea

Număr de vizualizări :1153


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro