“Mic jurnal cu amintiri” de Nadia Anghelescu

iun. 27th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Polirom, colecţia „EGO-GRAFII”, va apărea volumul “Mic jurnal cu amintiri” de Nadia Anghelescu.

“Născută din dorinţa iniţială de recuperare a istoriei propriei familii şi de consemnare a istoriei personale, cartea Nadiei Anghelescu, fondatoare a şcolii româneşti de arabistică, îmbină forma jurnalului cu cea a memoriilor. Evocarea bucuriilor şi suferinţelor unei vieţi se împleteşte astfel cu cea a unei activităţi şi a unei cariere universitare bogate în împliniri. Pe măsura depănării amintirilor, autoarea evocă totodată mari profesori cărora lingvistica românească le datorează faima de care se bucură în lume, începuturile studiilor arabe în România şi perioada lor de înflorire, învăţaţii arabi şi arabiştii de seamă pe care a avut şansa să-i cunoască.” (editorii)

Nadia Anghelescu (n. 27 aprilie 1941, Hărţăgani, jud. Hunedoara). Termină liceul la Carei şi Facultatea de Filologie (arabă-română) la Universitatea din Bucureşti (1962). Doctor în filologie (1971) cu o teză de lingvistică. De la terminarea studiilor până la pensionare a fost cadru didactic al Facultăţii de Filologie (apoi de Limbi Străine) a Universităţii din Bucureşti: profesor (1991), şef al Catedrei de Limbi Orientale (1977-1994), director al Centrului de Studii Arabe al Universităţii (1994-2009). A predat cursuri de antropologie lingvistică arabă la Institutul Pontifical de Studii Arabe şi Islamologie de la Roma (1991), la Collège de France din Paris (1992), la Ecole Normale Supérieure din Paris-Fontenay-aux-Roses (1999) şi la Université Lyon III „Jean Moulin” (2001-2002). A publicat nouă volume, între care Limbaj şi cultură în civilizaţia arabă (1986; tradus în Italia – Silvio Zamorani, Torino, 1993 – şi Franţa – L’Harmattan, Paris, 1995, reeditat în 1999 şi 2002), Orientalistica şi dialogul culturilor (în arabă, Sharjah, 1999) şi Identitatea arabă. Limbă, istorie, cultură (Polirom, Iaşi, 2009).

Număr de vizualizări :1564


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro