„Cincizeci de ani” de Stelian Ţurlea

iun. 16th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 19 iunie 2013, ora 18.00, la ceainăria „La un ceai”  (Luigi Cazzavillan nr. 25, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului „Cincizeci de ani” de Stelian Ţurlea, Editura Tritonic.  La eveniment vor participa, alături de autor, Alex Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache.

„Cincizeci de ani” este un fragment de istorie românească văzută prin destinul unei tinere obişnuite care urmează o facultate în anii 50, începe să profeseze la începutul anilor 60 şi este martora unor evenimente ce au marcat viaţa tuturor: revoltele studenţeşti din 1956, deportările în Bărăgan, colectivizarea forţată ş.a. Şi care rămâne o figură optimistă, chiar dacă în viaţa ei apar şi vinovăţii, şi trăieşte o poveste de iubire definitorie. Un roman care ar putea fi al oricăruia dintre noi… cei de-o anume vârstă… (Stelian Ţurlea)

Stelian Ţurlea s-a născut la 6 ianuarie 1946. A urmat studii de filologie (1968) şi filosofie (1976), la Bucureşti. A fost aproape trei decenii redactor de politică externă (Revista Lumea), a condus, după 1989, revistele Lumea, Zig-Zag, apoi ziarul Meridian şi a lucrat în televiziune, ca şef al departamentului de ştiri al Antenei 1. Din 1996 lucrează la ProTV, din 2000 este şi editor senior al Ziarului de duminică. Lucrările sale includ  romane, cărţi de publicistică,  cărţi pentru copii şi  traduceri. A îngrijit o serie de albume despre Bucureştiul din vremea lui Carol I (în trei volume); despre lucrările publice în vremea lui Carol I, despre Palatul Patriarhiei, Palatul regal şi cronica restaurării Palatului vechi al BNR.
A câştigat Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii (2003), Premiul Asociaţiei Editorilor din Romania pentru literatură pentru copii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006), Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (2007).
A fost nominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii în 2000 şi Premiul AER pentru roman în 2003.

Număr de vizualizări :1071


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro