“O linie de plutire la orizont” de Horia Roşca

iun. 2nd, 2013 | By | Category: Eveniment

Luni, 3 iunie 2013, ora 16:00, la  Librăria Mihail Sadoveanu (Bucureşti), va avea loc lansarea volumului “O linie de plutire la orizont” de Horia Roşca, Editura Minerva. Prezintă: acad. Mircia Dumitrescu şi Tudor Octavian.

Ai putea descoperi, la o repede ochire, în poemele scrise de Horia Roşca, un timp al trăirii sublimat de cel al mărturisirii. Atent la detaliile de construcţie, imaginile sale poetice se desfăşoară la scara unui spaţiu interior, în care materia biografică se uneşte, într-un demers terapeutic şi eliberator, cu visul, mai bine zis cu nevoia organică de evadare într-o lume spirituală. „O linie de plutire la orizont”, volumul de debut al unui artist vizual aflat la maturitatea sa proteică, este, folosind titlul unei expoziţii Horia Roşca prezentată la Berlin, un „Fragmentarium” existenţial, brodat cu inserturi livreşti, textuale, scris cu iluzia pre iluzie călcând.

Suprinzătoare în toate aceste tablouri de viaţă şi moarte sunt şi dozajul unor efecte stilistice neomoderniste ori postexpresioniste, şi, mai ales, capacităţile auctoriale de a căuta lumina unei stări profunde. Negreşit, Horia Roşca are dicţiune poetică, ştie să creeze din imagini poetice şi montajul lor frust stări de reverie ori de profundă meditaţie asupra „împletirii realităţii cu ficţiunea”.

Poemele au suflul existenţei trăite ori pe al celei visate şi, cum o afirmă cu conştiinţa valorii de sine autorul, ţes o artă de eliberare din chingile materiei şi ale ultimei file: „Sunetul, versul şi culoarea / Ţes stofa cufundătoare de trup aşteptând / Subconştientul”. Până la urmă, poemul este cel mai autentic act de a fi profet cu propriile tale spaime şi umbre!

Sunt convins că lectura acestei cărţi va fi pentru mulţi iniţiaţi o linie de plutire la orizont!” – Dan Mircea CIPARIU

Număr de vizualizări :1436


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro