“Cartea Judecătorilor” de Tatiana Niculescu Bran

iun. 18th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Polirom, colecţia “Ego.Proză”, va apărea volumul “Cartea Judecătorilor” de Tatiana Niculescu Bran, ediţia a II-a, revăzută.

“Pe 15 iunie 2005, Poliţia din Vaslui este anunţată că maşina Salvării a adus la Spitalul Judeţean cadavrul unei călugăriţe. Poliţia începe o anchetă la mănăstirea din satul Tanacu. Condamnaţi vehement de opinia publică şi hărţuiţi în paginile ziarelor, un preot şi patru călugăriţe se prezintă în faţa instanţei de judecată. Cartea Judecătorilor este povestea procesului şi a reconstituirii dosarului penal despre cazul Tanacu, un caz complicat, descris de Tatiana Niculescu Bran pe baza propriilor investigaţii, în continuarea romanului Spovedanie la Tanacu. În acelaşi timp, e un act de restituire romanescă a unui univers religios bântuit de frică şi vinovăţie. Întrebarea fundamentală a cărţii este: cum se face dreptate?” (editorii)

Spovedanie la Tanacu, publicat deja în Italia, a inspirat filmul După dealuri (Beyond the Hills), în regia lui Cristian Mungiu, film dublu premiat la Festivalul de la Cannes 2012.

Tatiana Niculescu Bran a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi Institutul European de Jurnalism de la Bruxelles. Între 1995 şi 2004 a fost redactor la Radio BBC World Service, secţia română de la Londra. Între 2004 şi 2008 a condus biroul BBC World Service de la Bucureşti.

În 2006 a publicat primul roman nonfiction din literatura română, Spovedanie la Tanacu, urmat, în 2007, de Cartea Judecătorilor.

Cele două romane, în dramatizarea autoarei, au devenit piesă de teatru. Spovedanie la Tanacu a avut premiera la New York în 2007, în regia lui Andrei Şerban.

În 2010, Liternet i-a publicat piesa de teatru Brâncuşi contra SUA, o abordare inedită a celebrului proces cu acelaşi nume intentat de Brâncuşi statului american în 1926.

La Editura Polirom, Tatiana Niculescu Bran a mai publicat romanele Nopţile Patriarhului (2011) şi În Ţara lui Dumnezeu (2012).

Număr de vizualizări :1203


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro