Ioan Matiuț a lansat ”Fuga din urmă”

mai 30th, 2013 | By | Category: Postcard

Joi, 30 mai 2013, de la ora 16.00, la standul editurii Tracus Arte din cadrul Târgului Internațional de carte Bookfest, ediția a VI-a, a avut loc lansarea volumului de poeme ”Fuga din urmă”, semnat de poetul și jurnalistul arădean Ioan Matiuț. Despre carte a vorbit jurnalista și scriitoarea Cornelia Maria Savu.

”Ion Matiuț vine de la Arad, unde este editor la editurii Mirador, jurnalist și manager, mai nou, al revistei Arca, și unde scrie poezie.” Fuga din urmă”, volum care a mai fost lansat la Herculane și, săptămâna trecută, în cadrul Târgului Național al Cărții de Poezie, la Biblioteca Metropolitană, iată are acum a treia lansare. Este o carte de poeme concentrate. Într-o cronică pe care i-a făcut-o confratele și colegul lui de redacție Vasile Dan se acreditează ideea că aceste poeme ar fi niște micro-poeme. Unii dintre exegeții cărților lui Ioan Matiuț au vorbit despre haiku-uri. Cu amendamentul că ar putea fi spirite de haiku sau poeme în spirit de haiku, parafrazându-l pe Nichita Stănescu. Mie mi se pare că acestea, care sunt marca lui identitară în poezia promoției sale, mi se par concentrate de poezie. Nu risc să le spun haiku-uri pentru că nu avem afinități speciale nu numai noi, ci europenii în general, cu ceea ce se întâmplă în Japonia, cu scriitorii și cultura japoneză. Nu îndrăznesc că ar fi poeme scrise în spirit de haiku, pentru că acest lucru l-a încercat Nichita Stănescu și poemele lui Ioan Matiuț nu au nici măcar o atingere tangențială cu ceea ce a scris Nichita Stănescu, ca literatură de gen. Sunt niște concentrate de poezie, așezate, aș spune eu, în această carte sub emblema ultimului poem, ultimului concentrat de poezie: ”Lumea ar putea fi o poveste”. Într-adevăr este vorba despre o lume ca de poveste, parcă privită cu coada ochiului, așa cum sunt privite toate marile idei”, a declarat Cornelia Maria Savu.

Număr de vizualizări :1291


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro