„drumul sihaştrilor” de Stejărel Ionescu

mai 24th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Luni, 27 mai 2013, la Casa de Cultură a municipiului Timişoara, în cadrul Cenaclului „Pavel Bellu”, jurnalistul şi scriitorul Stejărel Ionescu îşi va lansa cea de-a zecea carte de poezie, intitulată „drumul sihaştrilor”, Editura Inspirescu. Vor vorbi despre carte scriitorii: Adrian Dinu Rachieru, Nina Ceranu şi Marcel Turcu. Va prezenta Rodica Oprean. Din poemele autorului va recita actriţa Laura Avarvari de la Teatrul Naţional Timişoara.

Stejărel Ionescu, s-a născut în Ardeal, în lunca Mureşului, la poalele Cuşmei Dacilor, sub Măgura Uroiului aproape de Simeria, la 05.11.1955. De scris s-a apucat destul de târziu, la aproape 22 ani pe când îşi satisfăcea stagiul militar. Aşa se face că prima poezie ce a scris-o întitulată „Dor de ţară”, i-a apărut la gazeta de perete a unităţii militare unde îşi satisfăcea stagiul militar, şi într-una din revistele de profil ale armatei. Din 1976 şi-a început şi „meseria” de ziarist, colaborând  cu ziarul local al acelei vremi „Drumul Socialismului” şi cu săptămânalul” Lupta CFR”. A continuat cu scrisul şi a colaborat în acelaşi timp cu Cenaclul Ritmuri din Deva şi Cenaclul Flacăra din Hunedoara, unde a avut ocazia să cunoască personalităţi ale scrisului: Valeriu Bârgău, Ioan Adam, Mihai Sin, Valentin Taşcu, fraţii Ioan şi Eugen Evu, Neculai Chirică, şi mulţi alţii. În acelaşi timp a publicat poezii în publicaţii de profil şi ziare locale precum şi înregistrări la Radio-Timişoara. Între 1980-1983 a avut probleme cu securitatea datorită faptului că era împotriva regimului comunist al acelei vremi, fiind mai mult timp persecutat. În 1990 a părăsit locul de muncă din cadrul CFR , deschizându-şi o SC devenint editor – difuzor şi publicist, şi până în 1997 a editat revistele „Amica – magazin” şi „ Atena –  magazin” precum şi un ziar de opinie şi cultură „Cetatea”. În 1997 a încheiato cu privatizarea şi a colaborat pe rând ca şi corespondent cu publicaţiile: Transilvania Jurnal, Palia, Cronica Română, Curierul Naţional, România liberă, Focus Vest, A M Press, Lumea de azi şi One Tv. A continuat să scrie atât poezie, cât şi articole în ziar printre care şi prezentări de carte şi cronică plastică sau literară. Prima carte ce a publicat-o editorial a fost doar în anul 2000, debutând cu tableta de versuri „Trandafirii de rouă”. În prezent se află la cea dea noua carte personală plus o antologie.  Între 1990-1997 a fost editor, editând un ziar şi doua reviste trimestriale, timp în care a reuşit să le încerce într-ale scrisului şi proza şi cronicile literare, ceea ce face ca în unele cărţi să apară alături de poezie şi proză scurtă. Între 1999-2004 a urmat Universitatea de Tehnoeconomie Europeană, Bucureşti, secţia drept.

Are în pregătire un alt  volum de poezii în ediţie bilingvă  româno-italiană, întitulat: „izvorul de lut”, dar înaintea acestuia va apărea cu un alt volum de versuri „castelul de nisip”.

Cărţi publicate: trandafirii de rouă, Ed. Bibliofor / 2000; tăcere şi singurătate, Ed. Bibliofor / 2002; somnul îngerului, Ed. Călăuza v.b / 2008; Lacrima – un nume sfânt, Ed. Călăuza v.b / 2008; arta de a fi (antologie), Ed. Anamarol / 2009; daţ’mi pace / dor de ţară, Ed. CCD Deva / 2009; cu Dumnezeu prin hergheliile de cai, Ed. Măiastra / 2010; iarăşi mi se pregăteşte ceva (ed. bilingvă), Ed. Măiastra / 2012; Dumnezeu ne poartă paşii prin hergheliile nopţii, Ed. Inspirescu / 2013; drumul sihastrilor, Ed. Inspirescu / 2013.

Număr de vizualizări :1587


One Comment to “„drumul sihaştrilor” de Stejărel Ionescu”

  1. enache bvasile spune:

    Respect oamenii care au avut curajul sa infrunte sistemul comunist. De asemenea respect suferintele parintilor lor, rudelor lor care au avut de suferit in timpul comunismului.

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro