Conferinţa „Maria Antoaneta, între a avea totul şi a nu avea nimic”, la Casa de Cultură Friedrich Schiller

mai 15th, 2013 | By | Category: Postcard

Joi, 16 mai 2013, ora 18.00, la Casa de Cultură Friedrich Schiller din Bucureşti va avea loc conferinţa de istoria artei „Maria Antoaneta, între a avea totul şi a nu avea nimic”, susţinută de Laura Lucia Mihalca, artist plastic, director şi redactor–sef al revistei Art Out (revistă de artă, arhitectură, patrimoniu şi restaurare).

„Laura Lucia Mihalca, membră a Asociaţiei Femeilor Universitare, propune publicului larg această conferinţă în contextul celebrării în 2013 a 258 de ani de la naşterea Mariei Antoaneta şi a comemorării a 220 ani de la moartea sa.

Pornind de la trei biografii ale Mariei Antoaneta, cea a lui Ştefan Zweig, a Antoniei Fraser şi a lui Pierre Sipriot, aşadar a unor puncte diferite de vedere: austriac, englez şi francez, Laura Lucia Mihalca îşi propune să prezinte modul prin care personalitatea Mariei Antoaneta a rămas în istoria culturii şi civilizaţiei ca o referinţă clară a unui stil ce îi poartă numele, impus în artele decorative şi în arhitectura de interior.

Arhiducesa de Austria şi mai târziu regina Franţei şi a Navarei, soţia lui Ludovic al XVI-lea a fost cea care a influenţat semnificativ epoca sa în aproape toate domeniile: arta conversaţiei, coafură, modă, politică, arte decorative şi, în cele din urmă, istorie (mai bine spus istoria umanităţii, a civilizaţiei europeene).

Viaţa sa a cunoscut un parcurs tumultuos, putând fi situată, pe o axă a timpului, aşa cum subliniază Laura Lucia Mihalca, între a avea totul şi a nu avea nimic, între a avea un univers propriu, un regat, un domeniu şi a fi închisă, judecată, condamnată, ghilotinată, suferind oprobiul societăţii franceze contemporane ei.” (organizatorii)

Laura Lucia Mihalca (n. 1990), artist vizual activ pe întreg teritoriul României, curator a numeroase expoziţii şi jurnalist specializat în domeniul cultural-artistic, a absolvit Facultatea de Istoria şi Teoria Artei din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti.

A organizat o serie amplă de expoziţii de artă (la nivel local, naţional şi internaţional), majoritatea  fiind organizate în parteneriat cu Asociaţia Femeilor Universitare.

S-a remarcat drept unul din cei mai activi tineri curatori din România, cu evenimente şi expoziţii organizate în întreaga ţară, acţiuni realizate de asemenea în parteneriat cu Asociaţia Femeilor Universitare.

În ianuarie 2011 a fondat revista Art Out, revistă de artă, arhitectură, patrimoniu şi restaurare, al cărui director şi redactor-şef este şi în prezent.

Din 2010 este membră a Asociaţiei Femeilor Universitare din România, fiind una dintre persoanele responsabile de direcţia de artă şi de cea a relaţiei cu mass-media.

Număr de vizualizări :858


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro