ArtistNe(s)t – rezidenţe artistice 2013

mai 10th, 2013 | By | Category: Proiecte

Proiectul ArtistNe(s)t – rezidenţe artistice 2013 continuă şi dezvoltă într-un nou format interdisciplinar programul de rezidenţe ArtistNe(s)t, iniţiat de Gabriela Tudor în 2006 în parteneriat cu 4 instituţii publice de cultură. Cele două rezidenţe oferite artiştilor români în 2013 sunt organizate de Asociaţia „ArtistNe(s)t  – Reţeaua Centrelor de Rezidenţă pentru Artişti” în parteneriat cu Muzeul Naţional „George Enescu” şi Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău. „ArtistNe(s)t – rezidenţe artistice 2013 ” este un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. AgenţiadeCarte.ro este partener media al programului.


Asociatia ArtistNe(s)t a fost creata in noiembrie 2009 de catre Centrul de Cultura „George Apostu” din Bacau, Muzeul National „George Enescu” si Fundatia Gabriela Tudor, si este o retea culturala ce are ca obiectiv stimularea creativitatii in artele contemporane, incurajarea implementarii activitatilor de rezidente artistice in Romania, sprijinirea mobilitatii artistilor, precum si sustinerea activitatii tinerilor artisti si managerilor culturali din Romania.

Asociatia este rezultatul programului “ArtistNe(s)t” lansat in 2006 de catre Gabriela Tudor si Programul Cultural Elvetian in Romania in parteneriat cu 4 institutii publice de cultura – Centrul Cultural Arcus, Centrul de Cultura „George Apostu” Bacau, Centrul European de Cultura Sinaia si Muzeul National „George Enescu”, sectia „Dumitru si Alice Rosetti Tescanu – George Enescu” Tescani) sub forma unui proiect de cooperare regionala finantat de Programul Cultural Elvetian in Romania in perioada 2006-2009.

De la inceputurile sale, sub egida ArtistNe(s)t au beneficiat de rezidenţe în România peste 65 de scriitori, coregrafi, regizori si artisti vizuali din Romania, Bulgaria, Canada, Elvetia, Germania, Grecia, Letonia, Luxemburg, Marea Britanie, Turcia, Ungaria, SUA etc.  In ultimii 3 ani au fost organizate cu precadere rezidente de dans contemporan, initiate de Centrul de Cultura George Apostu in colaborare cu Centrul Coregrafic Trois CL din Luxemburg si in parteneriat cu programul „E-Motional Bodies & Cities”, organizat de Fundatia Gabriela Tudor, care a adus deopotriva in circuitul ArtistNe(s)t un nou spatiu in Bucuresti, ZonaD – studio Paradis Serial. Peste 15 artisti din domeniul dansului contemporan au beneficiat in acest fel de program, majoritatea rezidentelor rezultind in noi spectacole si carti scrise.

Proiectul-pilot „ArtistNe(s)t – rezidente artistice 2013” relanseaza rezidentele ArtistNe(s)t intr-un format nou, prin extinderea colaborarilor dinspre dans contemporan inspre muzica, arte vizuale si literatura si propunerea unui cadru interdisciplinar de desfasurare a acestora. Programul reprezinta o oportunitate unica de creatie pentru tinerii artisti romani, oferind in 2013 cadrul necesar dezvoltarii a doua noi proiecte artistice:

1. Rezidenta coregrafica dedicata muzicii lui George Enescu

Asociatia ArtistNe(s)t va oferi in 2013 o rezidenta multipla la Bucuresti si Tescani in vederea realizarii unui piese coregrafice noi pornind de la muzica lui G.Enescu. Pe baza proiectelor propuse, la finalul lunii mai va fi selectat un concept artistic in care un coregraf impreuna cu un colaborator la alegerea acestuia (dansator, dramaturg, artist vizual, muzician) vor lucra la o piesa noua, pornind de la muzica si viata lui George Enescu. Pe durata lucrului artistii vor avea acces la arhivele Enescu aflate in administrarea Muzeului National „George Enescu” la Bucuresti si Tescani. Rezidenta este realizata in parteneriat cu Muzeul National „George Enescu”.

Calendar documentare si rezidenta:
20 – 30 iunie, Tescani, Secţia „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu – George Enescu”
1 – 15 iulie, Bucuresti, ZonaD
9 – 30 septembrie, Bucuresti, ZonaD (4 ore/zi)
3- 15 octombrie, turneu cu prezentari publice la Bucuresti, Sinaia, Bacau si Tescani.

SE OFERA:
– transport cu trenul si cazare gratuita la Tescani
– diurna 13 lei/zi pentru 2 persoane pentru perioada de documentare de la Tescani (10 zile)
– onorarii in valoare de 14.000 lei – coregraf: 8.000 lei (suma bruta) si 6.000 lei artist colaborator (dansator/dramaturg/muzician/artist vizual etc)
– spatiu de repetitie la Tescani si Bucuresti

2. Rezidenta ArtistNe(s)t interdisciplinara: dans contemporan + literatura + muzica

ArtistNe(s)t lanseaza un format de rezidenta inovatoare, dind ocazia unei colaborari interdisciplinare intre un coregraf/dansator, un muzician si un scriitor in vederea dezvoltarii unui nou proiect artistic.

Rezidenta se va desfasura in perioada septembrie – octombrie la la ZonaD – studio Paradis Serial din Bucuresti, la sectia „Dumitru si Alice Rosetti Tescanu – George Enescu” din Tescani si Centrul de Cultura „George Apostu” din Bacau, dupa urmatorul program:
– 2 – 15 septembrie Tescani (2 saptamani);
– 15 – 22 septembrie Bacau ( 1 saptamana);
– 23 – 30 septembrie Bucuresti ( 1 saptamana, 4 ore/zi);

SE OFERA:
– transport si cazare gratuita la Tescani si Bacau;
– diurna in valoare de 13 lei/zi x 3 persoane x 21 zile (pentru cele trei saptami de rezidenta de la Tescani si Bacau);
– onorarii pentru cei trei artisti participanti in suma de 12.000 lei (4.000 lei x 3 persoane);

La finalul celor 2 rezidente vor avea loc prezentari publice la Bucuresti (pentru rezidenta interdisciplinara) precum si la Sinaia, Tescani, Bacau si Bucuresti pentru piesa care va fi realizata in cadrul rezidentei coregrafice dedicate muzicii lui Enescu.

Cei interesati sa participe in cadrul rezidentelor ArtistNe(s)t 2013, sunt rugati sa depuna un dosar de candidatura care trebuie sa contina: o scurta prezentare a proiectului care va fi realizat (minim o pagina A 4), o scurta prezentare a echipei artistice (biografii artistic si/sau CV-uri) precum si o prezentare a proiectelor artistice care au mai fost realizate sau portfolio artistic. Dosarele vor fi trimise electronic la adresa de email: artistnest@gabrielatudor.ro pina la data de 26 mai, cu specificarea – rezidente ArtistNe(s)t Enescu sau rezidenta ArtistNe(s)t interdisciplinara (dupa caz).

Artistii participanti la programul de rezidenta ArtistNe(s)t vor beneficia si de sprijinul unui coach artistic care va fi anuntat la finalul lunii mai. Selectia artistilor va fi realizata de boardul artistic ArtistNe(s)t si va fi anuntata public la inceputul lunii iunie.

Pentru mai multe informatii sunati la telefonul 0722 322 366 dupa data de 8 mai sau trimiteti un email la adresa artistnest@gabrielatudor.ro, persoana de contact Cosmin Manolescu.

Număr de vizualizări :1389


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro