”Îngerii din Moscopole. Exilul”, de Catia Maxim, lansat la Bookfest

mai 31st, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 31 mai 2013, la standul editurii Tracus Arte din cadrul Târgului Internațional de Carte Bookfest, Mediția a VI-a, a avut loc lansarea volumului ”Îngerii din Moscopole. Exilul”, de Catia Maxim. Acesta este volumul II dintr-un proiect mai amplu. Despre carte a vorbit Vasile Mihalache.


Vasile Mihalache: ”O carte extrem de interesantă pe care eu vi-o recomand călduros. Neobișnuit în ea este faptul că apar și note bibliografice, lucru care nu se întâmplă foarte des dar este un roman care se vrea întotdeauna un roman care incită la un fel de luptă socială, pentru că problema pe care o tratează acest roman, ca și primul volum, este problema armânilor, cum spune Catia maxim, adică a aromânilor. O problemă extrem de importantă după căderea orașului Moscopole și după războaiele balcanice. Un popor, o etnie despre care noi știm că este înrudită cu românii, sau că acești oameni sunt români, o etnie care nu trăiește în mare parte în teritoriile României. O etnie răspândită peste tot în bazinul balcanic, care a trebuit tot timpul să lupte pentru obținerea unor drepturi civile, a unor drepturi religioase, dreptul de a vorbi în propria limbă, de a învăța în propria limbă. Cu alte cuvinte, este o problemă actuală încă, chiar dacă acțiunea acestui roman se petrece cu două trei secole în urmă.”

Autoarea, Catia Maxim, a vorbit despre preocuparea sa în ceea ce privește istoria aromânilor, acest volum fiind al doilea dintr-un proiect care va continua. ”Este vorba despre volumul doi al unui proiect care se vrea mai amplu și care tratează istoria aromânilor. Așa cum indică și titlul acestui volum, aici este vorba despre exil. Elita aromânilor din Moscopole a părăsit orașul și s-a îndreptat spre cele mai importante orașe de la acea vreme din Europa: Salonic, Veneția, etc”, a spus autoarea la lansarea romanului său, înainte de a citi celor prezenți un fragment din romanul ”Îngerii din Moscopole. Exilul”.

Dorina CIOPLEA

Număr de vizualizări :2757


3 Comments to “”Îngerii din Moscopole. Exilul”, de Catia Maxim, lansat la Bookfest”

  1. […] Bookfest, ca sa fiu aproape de scriitoarea mea draga: Catia Maxim. Aproape de impresionantul roman “Ingerii din Moscopole. Exilul“, pe care vi-l recomand cu multa caldura sufleteasca si cu discernamantul cititorului […]

  2. Stimata doamna Catia Maxim, ma numesc Constanta Marcu, sunt membra a Uniunii Scriitorilor, Filiala Timisoara si de aproape doi ani am inceput un proiect legat de Baronul Sina de Hodos si Kizdia. Marea mea bucurie este ca V-am descoperit si cu aceata ocazie va Felicit pentru carte si lansare. Nu sunt aromanca, dar o imprejurare anume m-a determinat sa incep un roman despre trecerea acestui baron pe meleaguri banatene. Mi-ar face mare placere sa comunicam prin mail. Adresa mea este : constanta_marcu53@yahoo.com.
    Va multumesc si va felicit inca o data. Constanta Marcu.

  3. Adresa corecta:constanta_marcu53@yahoo.com

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro