“Amorţire” de Florin Lăzărescu

mai 31st, 2013 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 1 iunie 2013, ora 15:00, la Scena, pavilionul C3, în cadrul Salonului de Carte Internaţional Bookfest, va avea loc lansarea romanului “Amorţire” de Florin Lăzărescu, Editura Polirom. Cu această ocazie va avea loc o discuţie despre roman cu Marius Chivu şi Lucian Dan Teodorovici.

„Sînt urmărit de o întrebare pe care o repeta bunică-mea înainte să moară, deşi se afla în propria camera unde trăise peste 80 de ani: “De ce m-aţi mutat de-acasa?!”. Am aflat abia după, întîmplător, că e o chestiune tipică pentru Alzheimer în faza finală: să nu-ţi mai recunoşti nici măcar propria casă, acasa. Aproape un deceniu, bunica şi-a ascuns boala cu demnitate, păcălindu-i pe toţi din jur, pînă a răbufnit violent, cu o jumătate de an înainte de moarte. Şi de-aici, o altă nedumerire: presupunînd că ai fi conştient de boală, ce simţi şi ce faci cînd îţi dai seama că, încet-încet, o să ţi se şteargă memoria?

Îmbătrînind, m-a mai lovit o întrebare – e drept, banală, patetică, dar destul de dureroasă, dacă o pui cu seriozitate: “De ce naiba scriu eu literatura?!”. Cunosc o mulţime de oameni pentru care publicarea unei cărţi pare să echivaleze cu mîntuirea. Eu n-am simţit nici măcar o vagă alinare pentru necazurile mărunte pe care le am ca om. În schimb, sincer, mi-e silă de vanităţile stîrnite de condiţia de scriitor, cu atît mai mult cînd le descopăr la mine.
Şi, cum n-am găsit vreo rezolvare simplă, asumat (auto)ironic, pînă la cinism, m-am apucat să scriu un roman – cu personaje şi întîmplări fictive, dar cu probleme reale, comune mie şi semenilor mei – despre toate întrebările intime pentru care n-am nici un răspuns limpede.” (Florin Lăzărescu)

Număr de vizualizări :1568


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro