“Poarta neagră. Scriitorii şi închisoarea” de Mircea Anghelescu

mai 22nd, 2013 | By | Category: Agenda de carte

În curând, la Editura Cartea Românească va apărea volumul “Poarta neagră. Scriitorii şi închisoarea” de Mircea Anghelescu, colecţia “Critică şi istorie literară”.

“Explozia memorialisticii foştilor deţinuţi din puşcăriile comuniste, după 1990, a însemnat o surpriză pentru public şi a produs entuziasm în rândul cititorilor, precum şi o preocupare susţinută pentru studiul acestui nou capitol al literaturii. Nu s-a produs însă un interes asemănător şi pentru prezenţa închisorii în literatura sau publicistica epocii anterioare, deşi au scris despre ea autori ca Ioan Slavici, Tudor Arghezi, N.D. Cocea, Geo Bogza, Zaharia Stancu s.a., iar cunoaşterea ei este utiă pentru înţelegerea atrocităţilor comise în puşcării după 1948.

Scris cu pasiune şi cu acribia documentară a istoricului literar, studiul profesorului Mircea Anghelescu Poarta neagră. Scriitorii şi închisoarea îşi propune – şi reuşeşte – să umple acest gol.” (editorii)

„Literatura închisorilor este o literatură a oamenilor care s-au găsit într-o situaţie excepţională: nimeni nu este pregătit pentru o astfel de experienţă, de aceea ea produce revelaţii şi reacţii neaşteptate. Nu reconstituirea faptelor în sine m-a interesat, ci încercarea de a descifra fără prejudecăţi documentele produse ca urmare a detenţiei anterioare anului 1948, documente umane care sunt în acelaşi timp documente literare. În ambele ipostaze, ele exercită o anumită presiune asupra cititorilor, a presei, a autorilor şi creează un cadru mai larg pentru evoluţia literaturii originale. Acestor documente şi acestui cadru, puţin explorate până acum, le-am dedicat cartea de faţă.” (Mircea Anghelescu)

Număr de vizualizări :13374


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro