Volumul dedicat personalităţii lui Luigi Cazzavillan, creatorul ziarului „Universul”, prezentat la Veneţia

apr. 15th, 2013 | By | Category: Eveniment

Joi, 18 aprilie 2013, ora 18.00, în sala de conferinţe „Marian Papahagi” a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, va avea loc prezentarea volumului monografic „Un italiano a Bucarest: Luigi Cazzavillan (1852-1903)/Un italian la Bucureşti: Luigi Cazzavillan (1852-1903)”, de prof. univ. dr. acad.  Ioan-Aurel Pop şi conf. univ. dr. Ion Cârja, apărut în italiană la editura Viella, 2012, şi în limba română la editura Academiei Române – Centrul de Studii Transilvane, 2011. La eveniment vor fi prezenţi autorii volumului precum şi dr. Francesca Lomastro, de la Institutul de Cercetare a Istoriei Sociale şi Religioase din Vicenza, Italia.

Luigi Cazzavillan, fondatorul ziarului Universul s-a născut la Arzignano (Vicenza, Italia) în 1852. A făcut parte din armata garibaldină, a fost ziarist, comerciant, filantrop. În România a ajuns în calitate de corespondent de război pentru diverse ziare italiene. A hotărât mai apoi să se stabilească aici, devenind fondatorul ziarului „Universul”, unul din cele mai importante ziare din „Vechiul Regat”. Spre sfârşitul secolului Cazzavillan era considerat ca una dintre cele mai importante personalităţi ale comunităţii italiene din Bucureşti, contribuind şi promovând multe iniţiative de binefacere atât în România, precum şi în oraşul natal.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Centrul de Studii Transilvane din Cluj-Napoca şi Institutul de Cercetare a Istoriei Sociale şi Religioase din Vicenza, Italia.

Număr de vizualizări :866


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro