Sala Oglinzilor. Ultima întâlnire

apr. 1st, 2013 | By | Category: Eveniment

Vineri, 29 martie 2013, la prânz a avut loc, în Sala Oglinzilor, despărţirea de Casa Monteoru. Manifestarea a purtat titlul Sala oglinzilor. Ultima întâlnire. A fost un maraton de evocări şi poeme, la care au luat parte activ: Ana Blandiana, cu evocări şi un poem, Dan Hăulică, Gabriel Dimisianu şi Ion Ianoşi, cu evocări, Ion Pop, Traian T. Coşovei, Ioan Es. Pop, Liviu Ioan Stoiciu, cu poezii, Ion Horea, cu o evocare şi trei rondele, Antoaneta Ralian şi Dan Cristea, cu evocări, Horia Gârbea, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu şi Gabriel Chifu, cu poezii. Redăm comunicatul de presă trimis de Uniunea Scriitorilor din România:

În afara unui numeros public, au mai fost de faţă, cu sau fără intervenţii din sală, scriitorii: Dumitru Radu Popescu, George Bălăiţă, Augustin Buzura, Mircea Cărtărescu, Mihai Şora, Livius Ciocârlie, Angela Marinescu, Romulus Rusan, Irina Horea, Gheorghe Schwartz, Lucian Vasiliu, Peter Şragher, Dan Mircea Cipariu, Eugen Şerbănescu, Marian Drăghici, Florin Toma, Ofelia Prodan, un cristian, Sorin Lavric, Simona Vasilache, Carolina Ilica, Valentin Hossu-Longin, Varujan Vosganian, Eugen Suciu şi alţii.

Moderatorul întâlnirii a fost dl Nicolae Manolescu, ale cărui evocări au provocat şi celorlalţi amintiri interesante despre anii dictaturii, de la şedinţele Consiliului Uniunii Scriitorilor, în cadrul cărora s-a făcut adesea opoziţie pe faţă la „indicaţiile de partid şi de stat”. Numele celor care s-au opus atunci activiştilor de partid au fost rostite în cadrul evocărilor. Iată câteva dintre aceste nume: Octavian Paler, Mircea Zaciu, Dan Deşliu, Dorin Tudoran, dintre cei absenţi, iar dintre cei prezenţi la ultima întâlnire, Ana Blandiana şi Nicolae Manolescu.

Alături de cei prezenţi au „defilat” pe un ecran scriitori din toate generaţiile care s-au perindat de-a lungul deceniilor prin această sală, mulţi nume de manuale de literatură, de la Marin Preda şi Nichita Stănescu la Mircea Cărtărescu şi Ion Stratan, unii prezenţi chiar fizic acolo. Fotografii de Ion Cucu şi un cristian au reînviat astfel o uniune a scriitorilor de elită. În felul acesta a fost realizată un fel de definiţie a Uniunii Scriitorilor de la începuturile ei şi până acum.

Casa Monteoru va fi predată proprietarilor în ziua de 15 aprilie.

Număr de vizualizări :1970


One Comment to “Sala Oglinzilor. Ultima întâlnire”

  1. Adina Dumitrescu spune:

    Momente care nu se uită, personalităţi evocate ce nu se uită, un EVENIMENT. Ar fi fost şi mai grandios dacă proprietarii, fam. Ang. ar fi cedat imobilul, că era de cedat, nu de cerut. De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere, dar aici…este!

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro