PROGRAMUL DE CARTE sărbătoreşte Ziua Internaţională a Cărţii, la Târgovişte

apr. 17th, 2013 | By | Category: Proiecte

Marţi, 23 aprilie 2013, la Târgovişte, cu ocazia Zilei Bibliotecarului din România și a Zilei Internaționale a Cărții și a Drepturilor de autor, va avea loc PROGRAMUL DE CARTE, ediţia a II-a, un eveniment iniţiat şi coordonat de scriitorul Dan Mircea Cipariu. Astfel, la Clubul Studenţilor al Universităţii Valahia din Târgovişte, de la ora 19:00, se va desfăşura un spectacol de poezie, blues şi jazz, cu poeţii Ioana Crăciunescu, Andra Rotaru şi Bogdan Ghiu şi muzicienii Mike Godoroja&Blue Spirit şi Marius Mihalache. Jurnalista Anamaria Spătaru (Radio România Cultural) va modera, de la ora 16:00, la Centrul Internaţional de Conferinţe, dezbaterea pe tema “Cultura scrisă şi drepturile de autor faţă cu noile media”, avându-l invitat special pe jurnalistul şi senatorul Sorin Roşca Stănescu.

“Mă bucur că am convins Ministerul Culturii şi Administraţia Fondului Cultural Naţional să investească într-un proiect de calitate şi de anvergură naţională, la Târgovişte, o capitală vitregită în ultimii ani, din păcate, de bani pentru programe cultural de calitate. Ştiu că circulă pe facebook o veste tristă care anunţă că Târgoviştea dispare de pe harta culturală a României de la 1 iulie 2013 pentru că nu au mai fost alocate fonduri de la Consiliul Local municipal pentru Zilele cetăţii, Crizantema de Aur sau pentru noi spectacole de teatru. Venim cu o dezbatere de imediată actualitate, influenţa noilor media, ale reţelei web şi ale celor de socializare asupra obiceiurilor de lectură, de cumpărare şi distribuţie a cărţii, asupra sensibilităţii omului post-postmodern, asupra drepturilor de autor pentru operele scrise. Vă invit la un spectacol unic, în care poezia intră în rezonanţă cu blues-ul şi jazz-ul, în ritmurile celor de la Mike Godoroja & Blue Spirit şi în acordurile de ţambal şi cu improvizaţiile lui Marius Mihalache. Îmi place să cred că PROGRAMUL DE CARTE poate fi o piatră de temelie pentru visul senatorului Sorin Roşca Stănescu de a face proiecte cultural şi artistice naţionale şi internaţionale care să conteze pentru o viitoare capitală a culturii europene la Târgovişte”, a declarat Dan Mircea Cipariu, coordonatorul PROGRAMUL DE CARTE.

PROGRAMUL DE CARTE

23 aprilie 2013, ediţia a II-a

Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor

Târgovişte, Biblioteca Universităţii Valahia

PROGRAMUL DE CARTE îşi propune să creeze anual, de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii români, deţinători de drepturi de autor, pentru bibliotecarii români, în cadrul unor evenimente mediatice şi artistice, cu mesaje pro-lectură şi de susţinere a culturii scrise naţionale. Programul are elemente de interactivitate şi se adresează, în special, adolescenţilor şi studenţilor, precum şi profesioniştilor industriei editoriale.

Sloganul PROGRAMUL DE CARTE pentru 2013 este: citeşte şi dăruieşte!

PROGRAMUL DE CARTE

-Ora 16.00, Universitatea Valahia, Centrul Internaţional de Conferinţe, str. Maior Alexandrescu 39, DEZBATEREA DE CARTE„Cultura scrisă și drepturile de autor faţă cu noile media”. Invitaţi (în ordine alfabetică): Dan Mircea Cipariu, Bogdan Ghiu, Cornelia Maria Savu, Sorin Roşca Stănescu. Moderator: Anamaria Spătaru (Radio România Cultural)

-Ora 19.00, Universitatea Valahia, Clubul Studenţilor, str. Tineretului nr 1, RECITAL À LA CARTE, cu poeţii Ioana Crăciunescu, Andra Rotaru, Bogdan Ghiu, precum şi cu muzicienii Mike Godoroja&Blue Spirit & Marius Mihalache. Amfitrioni: Dan Mircea Cipariu şi Mike Godoroja.

Organizatori: Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România – APLER, OPERA SCRISĂ.RO, Asociaţia EURO CULTURART, Biblioteca Universităţii Valahia din Târgovişte

Finanţatori: Ministerul Culturii, Administraţia Fondului Cultural Naţional

Parteneri media: Radio România Cultural, revista Cultura https://www.agentiadecarte.ro/ , http://www.corect.com/

Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor este inițiată și sărbătorită de UNESCO, din 1995, în fiecare an, pe 23 aprilie. În această zi s-a născut și a trecut la cele veșnice William Shakespeare. Ziua de 23 aprilie este strâns legată de nume celebre ale literaturii mondiale: Cervantes, Inca Garcilaso de la Vegas, William Wordsworth, Jules Barbey d’Aurevilly, Rupert Brooke, Halldór Laxness,Vladimir Nabokov sau Maurice Druon. Ideea a prins foarte repede, mai ales în Spania, unde obiceiul de a oferi o floare pentru fiecare carte vândută de Sf. Gheorghe (23 aprilie!) a ajutat la promovarea evenimentului.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”. Începând cu 2005, în România, pe 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului din România și Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor.

Număr de vizualizări :1514


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro