Prelegerea “În ritmul epocii. Viața KazimiereiIłłakowiczówna”, susținută de dr. Radoslawa Janowska-Lascar

apr. 1st, 2013 | By | Category: Eveniment

Joi, 4 aprilie 2013, ora 15:30, la Sala Albastră a Universității din Craiova va avea loc prelegerea cu tema “În ritmul epocii. Viața KazimiereiIłłakowiczówna”, susținută de dr. Radoslawa Janowska-Lascar. În aceeași zi, de la ora 16:30, în foaierul Teatrul Național Marin Sorescu va avea loc vernisajul unei expoziții care cuprinde lucrări ale reputatei poete. Va participa Excelența Sa, dl Marek Szczygieł, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Polone la București. Eveniment realizat sub egida Ambasadei Republicii Polone la București, în colaborare cu Universitatea din Craiova și Teatrul Național Marin Sorescu.


Kazimiera Iłłakowiczówna (1888 Vilnius-1983 Poznań), este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi polonezi. A fost o traducătoare prolifică de opere literare, a lucrat în Ministerul Afacerilor Externe și a fost secretara personală a Mareşalului Józef Piłsudski (1926-1935). Kazimiera Iłłakowiczówna şi-a consacrat mulți ani cunoaşterii sufletului românilor şi promovării culturii româneşti în Polonia. Trei sunt momentele majore care o leagă pe Kazimiera Iłłakowiczówna de România: 1937 – la invitaţia organizaţiilor de femei din România, a fost în mai multe oraşe pentru a susţine prelegeri despre Polonia şi Mareşalul Piłsudski, 1939-1947 – urmare a evenimentelor din timpul celui al doilea război mondial, Transilvania a devenit a doua sa casă, 1965 – a făcut o călătorie sentimentală în România.

Expoziţia „În ritmul epocii. Viaţa Kazimierei Iłłakowiczówna” a fost pregătită de Ambasada Republicii Polone la Bucureşti şi a fost deja expusă în câteva orașe din Româniua.

Număr de vizualizări :1064


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro