Poezia care nu este în manuale

apr. 5th, 2013 | By | Category: Postcard

Miercuri, 3 aprilie 2013, în Cabinetul Media al Colegiului Național ”Mircea Eliade” din Sighișoara, elevi din clasele a IX-a și a XI-a au venit, de bună voie, să vadă doi poeți: Ioana Crăciunescu și Dan Mircea Cipariu, porniți cu trenul din București, escală în déjà celebrul Ațel de Sibiu. Scriitoarea şi jurnalista Mariana Gorczyca a trimis pe adresa AgentiadeCarte.ro un scurt reportaj despre eveniment:

Feedback-ul de-a doua zi a fost fabulous, cei mai mulți simțind întâlnirea ca pe un eveniment special. Că prezențele celor doi și lecturile făcute i-au zgâlțâit spre acel WOW, superlativ exclamativ și elogios, pe care nu îl  auzi rostit prea des de la o generație obișnuită cu stimuli tari aproape zilnic, o dovedesc reacțiile adolescenților Cătălina Cătană, Miruna Moldovan, Sergiu Meruță, Roxana Șulea și ale altora.

Olivia Dumitriu, adolescenta-poetă care a prezentat audienței propria lectură a volumului Singurătatea vine pe facebook… a dovedit, în egală măsură, originalitate și subtilitate în actul critic.

Poeziile celor doi invitați de la Sighișoara sunt foarte aproape, prin viziune, abordare, areal frecventat lexical, de perceperea cu plăcere a actului poetic. Intrând plăcerea și accesibilitatea în ecuație, consumarea actului poetic nu mai ține de obligativitate curriculară. Ține de o ofertă de oportunități dinspre adultul preocupat de ceea ce crește în jur spre elevul care, de cele mai multe ori, are nevoie de călăuză pentru a ieși din confuzia bombardamentului de imagini.

Moderator, amplificator și fotograf : Mariana Gorczyca

Număr de vizualizări :1483


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro