„Nichita Stănescu – 80 de ani de la naştere”, la New York

apr. 22nd, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 24 aprilie 2013, Institutul Cultural Român din New York închide seria de evenimente dedicate împlinirii a 80 de ani de la naşterea poetului Nichita Stănescu şi organizate de institutele culturale din străinătate şi filialele ICR din ţară, în lunile martie şi aprilie. Proiectul „Nichita Stănescu – 80 de ani de la naştere” face parte din strategia Institutului Cultural Român pe anul 2013 care îşi propune să valorizeze contribuţiile culturii române în patrimoniul universal.

Împlinirea a 80 de ani de la naşterea poetului Nichita Stănescu va fi sărbătorită la Institutul Cultural Român din New York prin deschiderea unei expoziţii omagiale în data de 24 aprilie, începând cu ora 19:00 în sala Auditorium a ICR New York.  Expoziţia cuprinde lucrări de grafică realizate de Mircia Dumitrescu şi fragmente din opera lui Nichita Stănescu traduse în limba engleză de Peter Jay.

Vernisajul expoziţiei va fi însoţit de un recital de poezie cuprinzând o selecţie din volumele Laus Ptolemaei (1968) şi Necuvintele (1969) în intepretarea a doi tineri actori americani: Aaron Schroeder şi Keola Simpson. Recitalul va fi urmat de un concert de muzică folk intitulat Adâncuri vibrate susţinut de celebrul violoncelist român, Adrian Naidin şi actorul/chitarist Zoltan Butuc.

Directorul ICR New York, dr. Doina Uricariu, care şi-a susţinut teza de doctorat cu o cercetare despre lirismul paradoxal la Nichita Stănescu, va prezenta într-un scurt argument direcţiile novatoare în lirica secolului XX propuse de marele poet român de talie universală. Scriitorii români de la New York care l-au cunoscut pe Nichita Stănescu îl vor evoca într-o serie de schiţe de portret din memorie. De la volumul Laus Ptolemaei, la New York şi în toată Americă, Laus Nichita Stănescu. Verticala poeziei universale.

Mai multe informaţii la pagina web: http://www.icrny.org/431-Tribute_to_Nichita_Stanescu.html

Număr de vizualizări :891


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro