Mesaj către tineri de la breasla cărţii tipărite

apr. 22nd, 2013 | By | Category: Eveniment

Cu prilejul marcării la 23 aprilie a Zilei Mondiale a Cărţii şi  Dreptului de Autor, Federaţia Editorilor şi Difuzorilor de Carte din România (FEDCR)   se adresează tuturor tinerilor,  cerându-le scuze în numele breslei pentru greaua povară” a  lecturii cărţii tipărite, care îi răpeşte din faţa computerelor  sau a televizoarelor, precum  şi  pentru „disconfortul” de a fi obligaţi să mai răsfoiască, în plină epocă a internetului  niscaiva  manuale, cursuri sau  alte lucrări, considerate esenţiale   în educaţia pentru viaţă şi în  traseul lor  profesional. Redăm integral mesajul FEDCR:

Da, aşa este, încă suntem tributari tradiţiei de peste 2000 de ani de cultură scrisă, de a încrusta cuvântul pe pagina albă, spre a fi mai bine însuşit şi înţeles, dar fiţi fără grijă, putem să făurim şi  cărţi electronice sau materiale multi-media, spre a răspunde noilor provocări ale culturii, ştiinţei şi  educaţiei.

Da, ne veţi găsi din ce în ce mai des în format electronic, putem fi performanţi din acest punct de vedere cu toţii:   autori, editori, librari, tipografi, bibliotecari, reviste  literare etc., dar sunteţi siguri că asta vă doriţi cu adevărat?

Sunteţi pregătiţi cu toţii – autorităţi, instituţii, şcoală, familie, societate civilă, iubitori ai cărţii şi cititori de nevoie –, să  găsiţi cărţile favorite – poveştile copilăriei, romanele poliţiste, literatura de dragoste şi de călătorie, lucrările tehnico-ştiinţifice, manualele, cursurile etc. –  doar în mediul virtual?

Nu veţi simţi nevoia să daţi febril paginile cărţii, să o aşezaţi cu grijă în raftul bibliotecii sau să o dăruiţi, ca un cadou de preţ celor dragi?

În Spania, de unde a pornit iniţiativa  marcării pe plan internaţional a Zilei Mondiale a Cărţii şi Dreptului de Autor, există obiceiul ca de sărbătoarea Sf. Gheorghe oamenii să ofere cărţi însoţite de flori, îndeosebi trandafiri.

În  Franţa, Germania sau Italia, unde există instituţii, strategii şi programe speciale de stimulare a lecturii în rândul populaţiei şi unde  producătorii şi comercianţii de carte  sunt sprijiniţi  de autorităţi şi comunităţi, chiar şi în anii  de recesiune cartea şi-a păstrat statutul de cel mai oferit cadou, iar  librăriile şi bibliotecile împânzesc şi cele mai mici localităţi.

Ca urmare, în toată Europa, industria editorială, cea mai puternică industrie culturală, deşi a început producţia de e-book, continuă să realizeze în tiraje mari cartea tipărită,  ca unul din cele mai frumoase şi mai iubite daruri spirituale, ştiind că ea este căutată şi apreciată de cititori aparţinând tuturor vârstelor,  dornici să înveţe, să cunoască, să prospere.

La noi, cultura scrisă este într-o  criză profundă. În ultimii trei ani s-au desfiinţat  jumătate din edituri, bibliotecile publice şi cele şcolare n-au mai primit fonduri pentru reînnoirea colecţiilor, autorităţile au blocat acordarea către cadrele  didactice a celor 100 de euro destinţi achiziţiei de cărţi, iar în zeci de oraşe au dispărut librăriile. Şcoala şi familia  nu mai stimulează lectura, iar cartea este printre ultimele obiecte din coşul de cumpărături al românilor. Rezultatul se vede la examenele de bacalaureat şi în sondajele care măsoară consumul şi obiceiurile de lectură, la care voi, tinerii, ieşiţi mereu ultimii.

De aceea, ne adresăm vouă.

Cartea tipărită nu şi-a spus ultimul cuvânt. Ea merită mai mult, spre a fi, cu adevărat, bucuria sufletului şi cel mai accesibil mijloc de formare şi dezvoltare  spirituală.

Ne-am dori  o resurecţie a ei, cu ajutorul vostru: să o transformaţi în cel mai frumos şi cel mai accesibil cadou.

Alăturaţi-vă tinerilor din întreaga Europă, care celebrează acest minunat prieten al omului, cartea.

Pe 23 aprilie, intraţi în librărie!

Dăruiţi o carte!

Număr de vizualizări :1517


One Comment to “Mesaj către tineri de la breasla cărţii tipărite”

  1. Adina Dumitrescu spune:

    Cred că mesajul va fi îmbrăţişat de tineri aşa cum se cuvine, ei nu sunt nesimţitori, ci neştiutori, grăbiţi, încă în alegeri de drumuri. Îniţiativei din Spania trebuie să-i răspundem cu onorul cuvenit, să sărbătorim Ziua Cărţii Tipărite, dăruind cărţi şi flori!

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro