Marcel Tolcea, susţinut de Reţeaua Muzeelor din România

apr. 21st, 2013 | By | Category: Postcard

Asociaţia Naţională a Muzeelor din România a trimis, pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro, un comunicat prin care îşi exprimă solidaritatea cu omul de cultură Marcel Tolcea, fostul manager al Muzeului de Artă din Timişoara, care a fost demis în urma unei evaluări. Redăm, mai jos, textul integral.

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) se solidarizează cu domnul Marcel Tolcea, managerul Muzeului de Artă din Timişoara, şi este dezamăgită de modul absolut neprofesionist de evaluare a acestuia de către comisia stabilită de Consiliul Judeţean Timiş, ordonatorul de credite al muzeului. Reţeaua Muzeelor priveşte de asemenea cu îngrijorare ceea ce pare a deveni un fenomen naţional de decapitare a multor manageri de muzee, cu referire la aceia care au reuşit lucruri bune pentru instituţiile pe care le-au condus, într-un context managerial destul de precar şi de ineficient. Mediul politic şi legislativ se dovedeşte a fi principala piedică pentru transformarea muzeelor în parteneri valizi în relaţia lor cu publicul şi în dezvoltarea capacităţii organizaţionale.
Reţeaua Muzeelor va medita asupra acestei crize a relaţiei ordonator de credite – manager de muzeu şi va încerca să identifice o serie de soluţii de securizare a acestuia din urmă, prea vulnerabil şi prea demotivat pentru a conduce un muzeu aşa cum noile tendinţe le solicită.
Reţeaua Muzeelor face apel la managerii de muzee să devină fermi şi curajosi în faţa abuzurilor ordonatorilor de credite, acolo unde acestea există, să nu se gândească decât la binele organizaţiei pe care o conduc şi să nu mai accepte umilinţe şi activităţi impuse, fără valoare, care vor arunca în anonimat nu numai muzeul, dar şi personalitatea managerului. RNMR le va fi mereu alături şi îi va susţine.
Această campanie de înlocuire abuzivă a unor directori aflaţi peste media valorică se încadrează într-un context mai larg de criză profundă a comunităţii muzeale, afectată de atacurile nefondate venite din partea unor asociaţii care nu înţeleg scopul şi etica muzeelor (vezi cazul expoziţiei “The Human Body” de la Muzeul Antipa şi cazul atacurilor homofobe ce au vizat Muzeul Naţional al Ţăranului Român), alimentate şi de incompetenţa profesională şi de proasta inspiraţie a Ministrului Educaţiei de a interzice vizitarea unui muzeu în România, de retrocedările care, deşi unele justificate, nu generează soluţii alternative din partea ordonatorilor de credite, aspect ce contribuie la întreţinerea unei stări de incertitudine şi de haos. Toate acestea aduc un deficit de imagine aproape insurmontabil comunităţii muzeale afectate de lipsa publicului şi de probleme de exprimare din motive atât interne cât şi externe. La toate se vor adăuga aprobarea şi aplicarea modificărilor aduse OUG 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, care vor transforma managerii culturali în marionete fără strategie personală şi fără autoritate, la ordinele instituţiilor tutelare.
Reţeaua Naţională a Muzeelor din România va trimite luni un protest CJ Timiş, însoţit de rugămintea de a pune la dispoziţia Reţelei rapoartele de activitate ale managerilor timişoreni evaluaţi în această sesiune şi rapoartele de evaluare ale comisiilor, pentru a putea face o evaluare a gradului de rea intenţie care a existat în evaluarea domnului Marcel Tolcea, dacă se va putea vorbi, fireşte, de aşa ceva. Documentele vor fi solicitate în conformitate cu Legea Transparentei Informaţiilor (52/2003). De asemenea, în cazul în care vom găsi elemente de rea credinţă şi de incompetenţă profesională în rândul evaluatorilor, RNMR va încuraja şi va oferi asistenţă domnului Tolcea pentru chemarea în instanţă a acestor evaluatori care nu se pot juca cu destinele profesionale şi umane ale unor manageri de muzee ce îşi pot compromite imaginea şi cariera definitiv. Considerăm că această abordare ar putea reprezenta o soluţie de a contracara acţiunile iresponsabile venite din partea unor evaluatori care devin executanţi ai intereselor nocive ale unor autorităţi ale statului care îşi imaginează că pot face orice fără a suporta consecinţele legii.

Număr de vizualizări :1102


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro