Evenimente prilejuite de Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

apr. 15th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 17 aprilie  2013, ora 17:30, la Teatrul  de Artă din Bucureşti (strada Sf. Ştefan nr. 21),  cu prilejul Zilei  Mondiale a Proprietăţii Intelectuale, vor avea loc piesa de teatru “Independence” (regia Doina Antohi, cu: Alexandra Rucsandescu, Diana Leonte, Gabriela Marin, Carolina Vasile) şi lansarea cărţii “Nea Ion” de Gabriel Costan, colecţia “Teatru”, Editura Vremea.

“Nea Ion” de Gabriel Costan

“O piesă atipică! La începutul lecturii pare ușoară, simplă, uneori previzibilă, ușor de urmărit, fapt întâlnit mai rar în peisajul scriiturii dramatice actuale.

Pare. Și totuși nu. Nu, pentru că am citit-o dintr-o suflare. Există un anume subtext în firescul faptelor care se succed treptat în dezvăluirea vremii noastre de azi pe care o cunoaștem bine, dar pe care o trăim rău… și cu care ne-am obișnuit.

Ion nu se poate obișnui. Ion e personajul principal, eroul piesei, cum se spune în teatru, dar nu eroul care cere statuie. El vrea doar normalitatea într-o lume care nu mai e de mult normală; vrea cu obstinație, cu argumente, nu-și pierde răbdarea, nici umorul și nici credința. Vrea oare ceva ce nu se mai poate?

Există un fior patetic în finalul piesei care ne-ar putea face să ne amintim că binele nu este doar un cuvânt pe care îl arunci când și dacă mai spui „bună ziua”. Binele e un concept. „Nea Ion” este o piesă despre Bine.” –Sanda Manu

“Independence”, regia Doina Antohi

„Independence” este o dramă de familie nelipsita de elemente comice, plasată în decorul provincial al orăşelului Independence din statul american Iowa.

Piesa vorbeste despre cât de adânc aşezate în noi sunt mecanismele afective ale primilor ani de viaţă. Despre curajul de a lasa in urma totul, despre emotie, generozitate si maturitate.

Iti este imposibil sa nu te recunosti. Esti tu cu sentimentele tale, cu povestea ta, chiar acolo.

Dar cati dintre noi suntem capabili de a le exprima?” (Teatrul de Artă)

Evenimentul e organizat de Oficiul Român Pentru Drepturile de Autor (ORDA) în colaborare cu Societatea Autorilor şi Editorilor Români de opere  Ştiinţifice  (PERGAM) şi  Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM).

Manifestările dedicate zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale se desfăşoară sub egida Organizaţiei Mondiale  a Proprietăţii Intelectuale (OMPI), Directorul General OMPI propunând anual motto-ul care să anime activităţile culturale. Pentru anul 2013 a fost ales mott-ul ,,Creativity-The New Generation”.

Număr de vizualizări :1000


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro