Documentarul „Un secol pentru România”, prezentat la Berlin

apr. 18th, 2013 | By | Category: Eveniment

Institutul Cultural Român de la Berlin continuă seria proiectelor academice, pe care le-a iniţiat şi le dezvoltă pe teritoriul german pentru popularizarea istoriei recente a României. Astfel, publicul berlinez este invitat vineri, 19 aprilie 2013, ora 19.00, la proiecţia documentarului „Un secol pentru România”, la sediul institutului. Filmul documentar prezentat de istoricul Adrian Cioroianu parcurge 100 de ani de istorie a României, drum marcat prin 10 priorităţi naţionale ale secolului. Filmul este o producţie a Televiziunii Române, având prezentarea, scenariul şi lectura asigurate de Adrian Cioroianu. Cuvântul de deschidere al evenimentului va fi asigurat de către Excelenţa Sa, dr. Lazăr Comânescu, Ambasador al Romaniei la Berlin. Filmul documentar va fi urmat de o discuţie purtată de către istoricului Adrian Cioroianu cu publicul prezent la eveniment.

Succesiunea de evenimente premergătoare formării României Mari, tensiunile politice de la mijlocul secolului XX, desfăşurarea celui de-al doilea Război Mondial, consolidarea comunismului, precum şi contextul internaţional care a influenţat situaţia României sunt câteva momente decisive din istoria României. « Românii, dintotdeauna, au consumat excesiv de multă energie în polemicile lor interne. Totuşi, în faţa unoor priorităţi naţionale acceptate de toţi, ei ştiu să se mobilizeze bine şi cu entuziasm.»

Dr. Adrian Cioroianu (n. 1967, Craiova) este istoric, jurnalist, eseist şi om politic. Profesor universitar şi decan al Facultăţii de Istorie din Bucureşti, este autorul mai multor cărți de istorie a României (și în special de istorie a României comuniste). Adrian Cioroianu a fost membru al Parlamentului european între 2005-2007 şi ministru al Afacerilor Externe în guvernul Tăriceanu în perioada 2007-2008. Este redactor la Dilema veche, a publicat articole in: Lettre International, Dosarele istoriei, Suplimentul de Cultura, Sfera Politicii, Ziua, Cotidianul, 22, etc.

Număr de vizualizări :792


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro