Centrul Socio-Cultural „Jean – Louis Calderon”

apr. 18th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

„Centrul pentru Activităţi Recreative şi Inovare Ocupaţională” al Primăriei Sectorului 2 va purta numele ziaristului francez Jean Louis Calderon, decedat în timpul evenimentelor din decembrie 1989, la Bucureşti. Primarul Neculai Onţanu a răspuns astfel pozitiv la cererea membrilor, a Senatului Centrului şi a  invitaţilor, de a redenumi clubul în memoria ziaristului francez, numindu-se astfel Centrul Socio-Cultural „Jean – Louis Calderon”. Serata dedicată omagierii regretatului ziarist francez va avea loc vineri, 19 aprilie, ora 19.30, fiind moderată de Excelenţa Sa,  Ambasadorul Andrei Magheru, cu participarea Excelenţei Sale, Philippe Gustin, Ambasador al Republicii Franceze la Bucureşti, a domnului David Bongard, Seful Antenei Regionale a Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. Printre invitaţi se vor număra: Valeria Gagealov, Adela Mărculescu, Adrina Guluţanu, Mihaela Ciho, Sorana Georgescu Gorjan, Alexandru Mironov, Petru Solonaru, Radu Cârneci, Puşi Dinulescu, Geo Călugăru, Cristian Petricu, George Anca, Emil Lungeanu.

Cei prezenţi vor rememora clipe de viaţa şi activitatea jurnalistului francez decedat la Bucureşti în timpul evenimenteleor din decembrie 1989. Absolvent în 1981 al Centrului de Jurnalism din Paris, Calderon a lucrat în funcţia de cameraman la posturile franceze de televiziune, Europe 1 şi La Cinq.  Un devotat al meseriei de reporter, un obişnuit al punctelor „calde”, unde cei oropsiti se luptă pentru salvarea drepturilor înăbuşite de dictaturi J.L. Calderon s-a identificat cu lupta pentru libertatea poporului român.

În timpul evenimentelor din decembrie 1989 este trimis de către La Cinq pentru a transmite revoluţia de la Bucureşti în direct. În noaptea de 22 decembrie 1989, Calderon se afla în Piaţa Palatului. Din cauza schimburilor dese de focuri, jurnalistul francez s-a adăpostit, împreună cu alţi tineri, în spatele unui tanc. Dinspre C.C a apărut brusc un ARO asupra căruia s-a tras, crezând că este plin cu „terorişti”. ARO a intrat brusc în tanc, iar tancul cu spatele, a trecut cu şenilele peste mai mulţi tineri, printre care se afla şi ziaristul J. L. Calderon. În memoria sa, o stradă din Bucureşti şi un liceu din Timişoara îi poartă numele.

Număr de vizualizări :2798


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro